„O mie și una de eu fără umbre” de Radmila Popovici, ilustrații de Florina Breazu

epicentru stock
epicentru id 9789975359900

ISBN: 9789975359900
Editura: Cartego
Autor: Radmila Popovici
Ilustrator: Florina Breazu
Anul apariției: 2024
Copertă: Broșată
Dimensiuni: 16.4 x 20 cm
Greutate: 494gr
Numărul de pagini:207
Limba: Română
Vârsta: 16+

Descriere:
„O mie si una de eu fara umbre” de Radmila Popovici, ilustratii de Florina Breazu

Radmila Popovici înaintează prin universul Poeziei abordând cu eleganță eternul text al lumii, care sălășluiește, „în mii de fețe”, chiarîn ființa ei. Poemele din antologia O mie și una de eu fără umbre îi reproduc relieful ontologic, îi surprind, pigmentat, ritmurile candorii feminine, dar şi un sentiment de revoltă, desprins dintr-un cod etic personal. Dicţiunea lirică de o secvenţialitate pronunţată rezultă din contemplări expansive ale propriilor efigii, din vibraţii nervoase, uneori spasmodice, din trăiri şi retrăiri efervescente – toate suprapuse pe „linia inimii” și mărturisite „la prezentul continuu/ persoana întâi până la epuizarea/ timpului și a persoanei”. Anunţate abrupt, ambiguu, dramele existenţiale apar evocate însă condensat, fiind proiectate prin prisma trăirilor autentice (cheală, urâtă, secera, paradă etc.).

 RADMILA POPOVICI, poetă, scriitoare, textieră. S-a născut la 31 august 1972 în satul Florițoaia Veche, Republica Moldova. Absolventă a Facultății de Litere a Universității de Stat din Chișinău, este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Poeziile Radmilei Popovici au fost traduse în limbile: franceză, italiană, germană, spaniolă și engleză. În limba franceză i-au fost traduse volumele „Iseult arrive” („Intimatum”); „Unique” („Unicat”); „La laide” („Urâta”); „L’eau qui boit ses mains” („Apa care își bea mâinile”) și au fost prezentate la Saloanele de Carte de la Paris.

Radmila Popovici a scris versuri pentru sute de melodii care au devenit populare în Republica Moldova și în România, precum și versuri pentru spectacole de muzică și teatru.

În noiembrie 2022, pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc spectacolul muzical-poetic pe versurile Radmilei Popovici „La început a fost liniștea”, pentru care Ministerul Culturii din Republica Moldova i-a acordat Premiul Constantin Stere în domeniul literaturii.


FLORINA BREAZU, artistă plastică, Maestru în Artă, s-a născut pe 5 ianuarie 1973, la Chișinău. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău, apoi și-a continuat studiile la Cluj, Iași, iar în 2021 susține teza la UNARTE București și este Doctor în Arte Vizuale. Din 2022 deține funcția de Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Debutează în 1992 la o expoziție de binefacere pentru ajutorarea sinistraților moldoveni din conflictul transnistrean. Urmează o activitate artistică intensă, cu expoziții în România, Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Federația Rusă, Kazahstan.

Florina Breazu este un artist plastic cu o experienţă dinamică, şlefuită în centrele artistice din Republica Moldova și România, dedicat şi implicat în activitatea culturală actuală.

Picturile Florinei Breazu se regăsesc în colecții publice și private din toată lumea, inclusiv Arabia Saudită, Belgia, Canada, Cipru, Elveția, Federația Rusă, Franța, Germania, Israel, Italia, Lituania, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia și Țările de Jos.