Dopamina - Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long

epicentru stock
epicentru id 978-606-722-350-7
255 lei
226 lei

Autori Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long
Traducere Adina Avramescu
Editura Publica
paperback, 336 p.
ISBN 978-606-722-350-7


Dopamina este substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult - mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize. În căutarea acestor lucruri, nu se lasă intimidată de sentimente, teamă sau morală. Dopamina este sursa fiecarei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pe altarul succesului său care o face pe soția fericită, să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut. Pe scurt, este motivul pentru care pornim în căutare și reușim, descoperim și prosperăm. Dar este și motivul pentru care ne avântăm în joc și ne risipim banii. 

În această carte, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Lieberman și conferențiarul Michael E. Long vin cu o teorie care are potentialul de a ne schimba viața: o buna parte din viața noastră are o componenta nebăgată în seamă până acum, care explica o serie largă de comportamente despre care se credea că nu au nici o legatură unele cu altele. 

De ce trișează câștigătorii? De ce geniile suferă adeseori de boli mintale? De ce aproape toate dietele eșuează? De ce creierii liberalilor și conservatorilor sunt cu adevarat diferiți? De ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și, odată ce intrăm în posesia lor, ne plictisim? De ce dependența este "perfect logică" pentru o persoana dependentă? De ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență? De ce unii oameni sunt liberali fanatici și alții sunt conservatori inveterați? De ce nu ne pierdem speranța nici măcar în cele mai grele momente - și ne pricepem atât de bine să găsim soluții pentru a le depăși? Răspunsul este de găsit într-o singură substanță chimică din creierul nostru: dopamina. Aceasta a asigurat supraviețuirea omului primitiv. La mii de ani distanță, ea este sursa comportamentelor și a ideilor noastre culturale fundamentale - și a progresului însuși. 

"O lectură captivantă. Odată ce înțelegeți puterea și pericolele dopaminei, veți înțelege mai bine însăși condiția umană." - Daniel Pink, autorul cărților Drive și Când