Dicționarul mărunțișurilor

epicentru stock

Cu fascinație pentru secretele mărunte și discret hedonism, dincolo de elitismul simbolurilor, de la cancelarie la berărie, între bine și rău, un univers cutreierat de mari siluete solitare care invită la o degustare a deliciilor conviviale.

De la cofetăria cu rol de cerc social, la concurență cu cafeneaua, la cofetăria ca liman al celor excluși din alte cercuri. 

Un mic dicționar și o încercare de a ordona în joacă ceea ce nu poate fi ordonat decât mizând pe structurile ascunse ale hazardului și pe complicitatea cititorului.

­Folosul lucrurilor nu se confundă cu folosința, iar rostul pentru care sunt făcute nu-i același cu îndreptarea pe care le-o dăm. Așadar, tâlcul oului, un soi de perpetuum simbolic, prin credințe și lumi diferite, nu e nici folosința imediată, „ca de mâncare“, nici aceea ciclică, a șirului de vieți efemere care se amână din una-ntr-alta, ci așteptarea. Exact ce-i lipsește lumii din Uvedenrode, surpată „sub timp, sub mode“. Desăvârșirea, vezi bine, e visul unei nopți de răbătoare.

Bucuria și tristețea. Se servesc împreună, a doua covârșind-o, deseori, pe prima. La joie venait toujours après la peine, dar nu întotdeauna.

Autor:

Simona Vasilache este redactor „de Externe“ al României literare. A semnat două cărți și s-a implicat cu bucurie în tot felul de jocuri editoriale și publicistice – roman colectiv, grupaje, anchete, rubrici diverse în reviste diverse, și alte mărunțișuri.