Grupa de vârstă: 3–12 ani
24 × 30 cm/ carte cu coperta cartonată/ 52 pag.
ISBN: 9789738890527/ An apariție: 2010
Traducere de: Laura Delicostea
Mos Craciun a lui Mauri Kunnas nu este o alta carte din lungul sir al celor despre simpaticul batranel, ci autentica lui poveste. Autorul, originar chiar din Finlanda, il descrie pe Mos Craciun asa cum nimeni nu l-a mai descris niciodata. Are pantalonii peticiti de sotia lui, pentru ca adesea si-i agata in atelierul de jucarii, pretinde ca este pasionat de pescuit, dar de fapt pleaca fara undita si trage un pui de somn in barca, iar inainte sa plece cu darurile catre copii, isi da cu o crema antireumatica foarte puternica, pentru a rezista o noapte intreaga in frig.
Mos Craciun locuieste alaturi de familiile de spiridusi intr-un sat cu casute rosii, la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeza. Nu exista nici un drum spre acest satuc misterios, asa ca scrisorile copiilor sunt aduse cu un avion special al postei.
Naturaletea si simplitatea sunt elementele ce domina cartea. Desi sunt investiti de traditie cu puteri magice si cu o doza de solemnitate, Mauri Kunnas prezinta un Mos Craciun si o multime de spiridusi absolut firesti, ce impresioneaza prin insasi simplitatea lor: au copii care merg la scoala din sat, muncesc cu daruire, iar seara se joaca sau citesc o carte, fac sauna dupa ce se intorc franti de oboseala de la impartirea darurilor si merg la biserica in dimineata de Craciun.
Ilustratiile au o deosebita valoare, pentru ca ele contribuie decisiv la magia cartii. Un val de culori si voie buna se revarsa pagina cu pagina. Elementul prin care Mauri Kunnas a excelat este arta detaliului. Fiecare imagine este plina de viata, de nasuri rosii de spiridusi, de animale nordice si de tot felul de obiecte din universul mosului, incat, desi ai rasfoit cartea de nenumarate ori, mereu vei descoperi un detaliu nou care sa te faca sa zambesti.
Spiridusii au o poveste interesanta, se spune ca ar fi vechi spirite ocrotitoare ale caselor si ale padurilor, retrase, cu timpul, din orasele mari si stabilite in satul mosului. Harnicia lor poate fi egalata doar de buna dispozitie de care dau dovada in fiecare zi. Dupa ce mananca de dimineata orezul cu lapte pregatit de nevasta lui Mos Craciun, muncesc cat e ziua de lunga in atelierele de tamplarie, vopsitorie, croitorie, mecanica sau ceramica.