Locul. Evenimentul, Annie Ernaux, Editura Pandora

epicentru stock
epicentru id 9786069786376
242 леев

Categorii:Moderni, contemporani
Limba: Romana
Data publicării: 2023
Editura: Pandora M
Tip copertă: Cartonată
Nr Pag: 176
Colectie: Anansi. Contemporan
Traducatori: Madalina Ghiu, Vasile Zincenco
Premii: Nobel
ISBN: 9786069786376
Dimensiuni: 20cm x13cm

Descriere: 
Locul este romanul pe care Annie Ernaux îl dedică tatălui: muncitor care a fugit întreaga viață de propria condiție, transformându-se în mic cârciumar, fără educație, dar cu opinii ferme, și-a dorit mereu ca propria fiică să ajungă „mai bine decât el". Cu scriitura ca o lamă de cuțit, Annie Ernaux aduce un omagiu lipsit de sentimentalism unui bărbat misterios ce devine, pe parcursul cărții, simbolul unei întregi generații.


În 1963, la vârsta de 23 de ani, naratoarea romanului Evenimentul descoperă că e însărcinată. Într-o Franță în care avortul este ilegal, ea va trebui să-și asume „evenimentul", știind că mai presus de lege se află rușinea pe care o va aduce asupra familiei sale. Folosind arma memoriei, dar și însemnările din jurnal, Annie Ernaux readuce la viață cumplita traumă a avortului clandestin. Evenimentul a fost ecranizat în 2021, în regia lui Audrey Diwan, cu Anamaria Vartolomei în rolul principal.

Sursa principală a cărților mele este jurnalul intim: este un document pe care îl pot analiza cu răceala obiectivității și pe care-l pot citi ca pe un roman. -- Annie Ernaux
Romanul Locul este o capodoperă fără asemănare în literatura contemporană. -- Paris Match
Ernaux spune povestea vieții tatălui ei fără sentimentalism, reușind să descrie limitele alienante ale apartenenței la o clasă socială care nu oferă prea multe șanse. (Library Journal)
În Evenimentul, Ernaux scrie cu o precizie controlată ce se transformă într-o lectură devastatoare. (The Guardian)

Annie Ernaux (n. 1940) s­a născut în Normandia, unde și­a petrecut copilăria și prima tinerețe. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux și Grenoble. A fost, până în anul 2000, profesoară de ciclu gimnazial secundar, construindu­și simultan o impresionantă carieră literară. A primit cele mai importante distincții pentru literatură atât în Franța, cât și în străinătate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Este singura autoare a cărei operă a fost publicată în prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard în timpul vieții sale. În colecția Anansi. World Fiction urmează să apară Un tânăr și Scriitura ca o lamă de cuțit.