Anii - Annie Ernaux, Editura Pandora

epicentru stock
epicentru id 9786069786062
242 леев

ISBN: 9786069786062

Autor: Annie Ernaux

Editura: Pandora M

Colectie: Anansi Contemporan

Anul aparitiei: 2023

Tip coperta: Cartonata

Traducator: Madalina Ghiu

Numar de pagini: 240

Format: 130 x 200

Tara de origine: Romania

Limba: Romana

Descriere: Premiul Nobel pentru Literatura 2022.

La publicarea din Franta, in 2008, Anii a fost primita cu surprindere.
Desi Annie Ernaux era deja de decenii o scriitoare iubita si premiata, Anii a reprezentat, in mult feluri, un nou inceput: atat un volum de memorii al unei intregi generatii, dar si povestea unor oameni ce-si relateaza istoria unica. Poate de aceea naratoarea cartii evita pronumele „eu“, alegand sa foloseasca „noi“. Anii este o rememorare a perioadei 1941-2006, realizata cu ajutorul senzatiilor trecute si prezente, al fotografiilor, cartilor, cantecelor, radioului, televiziunii, reclamelor, stirilor, totul contrastand cu insemnarile de jurnal adunate de-a lungul a sase decenii.

Una dintre cele mai bune carti pe care le vei citi vreodata!“ (Deborah Levy)

Cu acest roman total, care s-a sedimentat de-a lungul a trei decenii, Annie Ernaux isi exploateaza in mod magistral intreaga memorie.“ (Le Monde)

Anii constituie o revolutie, nu doar in arta autobiografiei, ci si in arta pur si simplu. Cartea lui Annie Ernaux imbina memoriile, visele, faptele si meditatiile intr-o evocare unica a vremurilor in care am trait si inca traim.“ (John Banville)

Anii este o meditatie filosofica scrisa in ritmul unei curse nebunesti de-a lungul deceniilor.“ (Kapka Kassabova)

Una dintre foarte putinele carti cu adevarat mari din literatura contemporana.“ (Emmanuel Carrère)

Annie Ernaux (n. 1940) s-­a nascut in Normandia, unde si­-a petrecut copilaria si prima tinerete. A urmat studiile superioare la Rouen, Bordeaux si Grenoble. A fost, pana in anul 2000, profesoara de ciclu gimnazial secundar, construindu-­si simultan o impresionanta cariera literara. A primit cele mai importante distinctii pentru literatura atat in Franta, cat si in strainatate (Premiul Marguerite Yourcenar, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul Gregor von Rezzori), iar din luna octombrie a anului 2022 este laureata Premiului Nobel pentru Literatura. Este singura autoare a carei opera a fost publicata in prestigioasa serie Quarto a Editurii Gallimard. In colectia Anansi World Fiction urmeaza sa apara Locul, Un tanar si Evenimentul.