Discut deci exist. Vrea să spună exact ce afirmă. Întreabă-mă și-ți răspund dar nu uita să mă contrazici. Gândește cum vrei, eu gândesc exact cum tu nu.

Ideile  mari și convingerile sănătoase mereu au început de la niște discuții, de aceea, credem, la Chișinău s-a anunțat un Concurs de eseuri SUBIECTIV. Organizat de Moldova.org, Editura Cartier și Librăriile Cărturești. Concurs care, generalizând, vrea să găsească o idee, sau o materializare textuală a unei idei, care să merite cel puțin 1000 euro. Da, da, ăsta e premiul mare.

De aceea am decis să ne împărtășim și noi cu această minunată noutate-oportunitate pentru toți oamenii care gândesc, iar mai jos vă dăm și detaliile pe care le-am preluat de pe pagina organiztorilor, pentru a vă încuraja să vă apucați de scris, deoarece nu a mai rămas mult până la data limită de depunere (nu a rămas mult pentru ideile mari! cel puțin).

­­_________________________________________________________________

De ce am decis să organizăm concursul de eseuri personale Subiectiv?

La Moldova.org știm că istoriile ne ajută să mergem înainte, să ne apropiem unii de alții și să înțelegem lumea mai bine. Ne dorim ca rândurile noastre să se înmulțească, iar limba română să fie sărbătorită nu doar cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu. Am depășit etapa când trebuie să luptăm pentru ea. Acum trebuie s-o vorbim, s-o scriem și să ne bucurăm de ea.
O istorie puternică, spusă la timp și ascultătorului potrivit, poate schimba lumea. Cu eseurile înregistrate în concurs, ne propunem să generăm discuții, să creăm conexiuni și să deschidem uși și minți.

Ce este un eseu personal?

În linii mari, un eseu personal e un text scris care vine să prezinte o idee, să inițieze o dezbatere, să genereze emoții. Subiectul eseului e la fel de important ca felul în care e scris. Abordarea e personală, creativă, iar ordinea prezentării argumentelor este foarte importantă. Eseul personal pornește aproape mereu de la o experiență personală, a autorului sau nu, are o evoluție, de multe ori surprinzătoare, și o concluzie.

Regulamentul concursului:

Cine poate participa?

Concursul este deschis tuturor celor pasionați de scris, indiferent dacă au publicat sau nu, originari din Republicii Moldova, care au împlinit 18 ani, indiferent unde s-ar afla. Subiectiv e un concurs incluziv, care își propune să aducă împreună generații, perspective și expresii cât mai diverse.

Cel fel de texte poți trimite?

Tema de anul acesta e „Prima dată” și o poți aborda cum vrei tu.

Poți scrie despre prima oară când ai zburat cu avionul, când ai înțeles că începi să semeni cu mama sau când ai fost la concertul trupei preferate. Cum a fost și ce a însemnat această „primă dată" pentru tine și viața ta de mai departe?

Căutăm texte despre subiecte contemporane și concrete, aliniate cu valorile Moldova.org, cum ar fi drepturile omului, toleranța, incluziunea și diversitatea, mediul înconjurător, migrația, parentingul, relațiile dintre oameni, viața profesională, inovații, idei constructive și soluții.

Vrem să ne povestești despre tine și lumea ta. Căutăm texte inspirate de ceea ce ți se întâmplă și care crezi că ar putea trezi emoții în cititori. Idei care provoacă, abordări neașteptate și subiecte originale.

Detalii importante

  • Nerespectarea oricăreia dintre cerințe va duce la descalificarea din concurs.

 

  • Pentru concurs pot fi trimise doar texte scrise în limba română, care nu au mai fost publicate anterior, integral sau parțial. E nevoie de texte originale, scrise pentru acest concurs și care să respecte tema concursului.

 

  • La concurs nu pot participa membrii echipelor Moldova.org și ale partenerilor concursului, librăriile Cartier și Cărturești, precum și membrii juriului sau membrii familiilor acestora.

 

  • Eseurile trebuie să aibă cel puțin 5 mii de semne și nu depășească 10 mii de semne, cu tot cu spații.

 

  • Eseurile trebuie să aibă un titlu.

 

  • Eseurile trebuie să respecte gramatica limbii române, să fie redactate corect și să aibă diacritice.

 

  • Eseurile trebuie trimise în format .pdf la adresa subiectiv@moldova.org. Trebuie să trimiți textul de pe un email activ (se vor evita mail.ru și yandex.ru din motive de securitate), la care să te putem contacta ulterior.

 

  • Fiecare autoare sau autor poate trimite un singur text pentru concursul Subiectiv.

Ce premii vor fi acordate?

Premiul mare: 1000 de euro

Eseul câștigător va fi determinat de juriu și va primi premiul mare de 1000 de euro (net). Alți patru autori de eseuri vor primi premii de la partenerii Cărturești și Cartier. Concursul este realizat inclusiv cu susținerea diasporei moldovenești.

 

Până când poți trimite eseul tău?

6 august 2023, ora 23:59

Eseurile trimise mai târziu sau pe o altă cale decât cea menționată mai sus nu vor fi luate în considerație.

 

Când vor fi anunțate rezultatele?

de Ziua limbii Române

Rezultatele concursului vor fi anunțate în cadrului unui eveniment organizat de Moldova.org pe 31 august 2023, de Ziua Limbii Române.


Juriul este alcătuit din:
Tatiana Țîbuleac, scriitoare

Anastasia Gherciu, redactor-șef Moldova.org
Paula Erizanu, jurnalistă și scriitoare


Cum vor fi jurizate eseurile?

Eseurile câștigătoare vor fi alese în urma unui punctaj acumulat conform următoarelor criterii:

10 puncte

pentru calitatea și originalitatea scriiturii

5 puncte

pentru respectarea temei și originalitatea abordării acesteia

5 puncte

pentru actualitatea și relevanța subiectului

5 puncte

pentru impactul subiectului asupra societății

Ce se întâmplă mai departe cu eseurile?
Prin participarea la concurs autoarele și autorii oferă Moldova.org dreptul de a publica și promova eseurile trimise pe toate platformele sale.