Acest 2022 pare să fie pe cât de anchilozant, pe atât de deschis pentru noutăți din multe puncte de vedere. Sau poate tocmai perioadele grele și restricțiile ne fac să găsim soluții pentru activitate și trai la care n-am fi ajuns în alte contexte. 

Pentru Editura Cartego de asemenea este un an bun, deoarece abia anul acesta, după câțiva ani consecutivi de vizite, editura merge pentru a-și prezenta cărțile la Târgul de Carte din Frankfurt. O etapă de care suntem mândri dar pentru care am lucrat de zor și ne-am propulsat aici cu mult efort. 

Așadar, ce reprezintă acest târg? 

Târgul de Carte de la Frankfurt (în germană Frankfurter Buchmesse) este cel mai mare târg de carte după numărul de edituri reprezentate și al doilea cel mai mare târg de carte după numărul de vizitatori după Salonul Internațional al Cărții din Torino.

Târgul de la Frankfurt este organizat anual, la mijlocul lunii octombrie, în clădirea Frankfurt Trade Fair  în Frankfurt pe Main, Germania. Primele trei zile sunt limitate exclusiv pentru vizitatori comerciali; publicul larg poate participa în ultimele două.

Târgul de Carte de la Frankfurt are o tradiție care se întinde pe mai mult de 500 de ani. În 1454, la scurt timp după ce Johannes Gutenberg a dezvoltat tipărirea cu litere mobile în Mainz, în apropiere de Frankfurt, primul târg de carte a fost organizat de către librarii locali. Înainte aici era un târg de comercializare a manuscriselor. 

Editura Cartego va merge pentru prima oară la acest târg unde urmează să prezinte și să propună editorilor străini trei proiecte editoriale publicate la Chișinău, ale autorilor din Republica Moldova.  Acestea sunt: 

Cartea: PoEsențe 

Autori: Radmila Popovici și Lică Sainciuc

Apariție: 2021 

„PoEsențe” nu este o simplă carte, este un univers în care s-au întâlnit două limbaje, două viziuni diferite, dar potrivite, două personaje aparte – Radmila Popovici și Lică Sainciuc.  „PoEsențe” conține 8 capitole zburătoare, cu tematici diverse, dar care curg unele din altele. Această carte neobișnuită oferă libertate totală cititorului, inclusiv de a o deschide și a o închide în modul și ritmul propriu. 

„Îmi plac dintotdeuna lucrurile compacte, concentrate care înțeapă, provoacă, ating. Se poate, uneori, ca-n 15 strofe să nu găsești ceea ce poți găsi în 3 cuvinte...” (Radmila Popovici)

Carte: Ce mai faci poezie? 

Autor: Ioana Isac 

Apariție: 2021

„O entitate ubicuă, eul poetic al Ioanei Isac se rotește amețitor deasupra lucrurilor, se apropie și se îndepărtează de ele, diluându-și esența în imaginile pe care le surprinde. Aliajele textuale se produc la temperatura emoției, a spasmului interior determinat de reactivarea unor conflicte refulate. Răsucite unul în celălalt, trupul și sufletul, la fel ca realul și imaginarul, formează un miraj ciudat, o hologramă. În febrila căutare a „adevărului părăsit în imagine”, sunt anulate diferențele dintre concret și abstract. Trecerea de la o stare la alta, din obscuritățile profunzimii spre limpezimea suprafeței gândirii și înapoi, are loc în plină viteză, astfel încât putem intui destinația poeziei semnate de Ioana Isac.” (Oxana Gherman)

Carte: Lost Chapters (album foto)

Autor: Victoria Viprada

Apariție: 2022


Lucrez la această serie de fotografii de aproape doi ani. În acest proces, am trecut printr-o gamă largă de sentimente cu privire la schimbările de imagine a orașului în ansamblu. Acum înțeleg că schimbările sunt inevitabile și, deși acest fapt mă întristează, am învățat să accept lucrurile așa cum sunt.

 Această carte-album păstrează estetica amintirilor mele. Probabil de aceea a fost important să mă plasez în atmosfera timpului trecut. Sunt doar un simplu martor. Observ ceea ce simt. Și îmi observ sentimentele lirice și nostalgice pentru aceste locuri.

(Victoria Viprada)



Pe ce se axează târgul din acest an? 

Târgul din acest an, 2022, va găzdui mărci de top, precum și mulți nou-veniți promițători (printre care ne numărăm). Anul acesta se vrea foarte promițător în a experimenta pe o gamă uimitoare de produse împreună cu toate noutățile din 2022. 

Temele principale prezentate pe parcursul expoziției din acest an vor fi:

 Materiale academice

 Vânzarea de cărți anticare

 Cărți pentru copii

 Drepturi și licențe

 Cărți audio

 Servicii digitale și multe altele.

Aceste expoziții vor fi însoțite de o multitudine de evenimente secundare precum Frankfurt Academic, Frankfurt Audio, Frankfurt Authors, Frankfurt EDU, conduse de vorbitori renumiți și lideri de sector.  Acest lucru îi va ajuta pe editori și investitori să aibă o perspectivă bună asupra tendințelor viitoare și să creeze noi relații de afaceri. 


Sperăm foarte mult că rezultatele acestei încercări de a promova autorii noștri în afara țării va aduce roade chiar din anul acesta și ne vom bucura enorm de vizibilitatea lor într-un mediu cât mai larg. 

Și, de ce nu, sperăm că în scurt timp și Republica Moldova, sau măcar România, că din acest punct de vedere (al literaturii) suntem cât de puțin uniți, să ajungă să fie țara oaspete de onoare, sau așa-numitul centru de interes al Târgului de Carte de la Frankfurt, așa cum se practică începând cu 1976.