Lumea artiștilor este văzută ca fiind profundă, plină de evenimente și emoții, iar în ciuda tuturor disputelor interne ale artistului, relativ senină și simplă. Puțini oameni înțeleg că în spatele unei astfel de imagini există ore întregi de muncă grea și minuțioasă. Chiar și cei mai mari maeștri ai artei nu s-ar putea lăuda cu capacitatea de a crea rapid și ușor o capodoperă. Niciun artist nu a început să creeze picturi grozave doar luând o pensulă sau un creion în mână.

Cartego a găzduit în data de 3 septembrie vernisarea expoziției Contra Jur de Cristina Demian, în noul spațiu expozițional datat în anul 1884, cu un concept destinat descoperii și susținerii frumosului și mai ales a tinerilor talentați autohtoni. Toate acestea prin intermediul artei: pictură, desen, scriitură sau muzică. Un loc incomparabil, nemaivăzut în Chișinău, unde cei veniți s-au lăsat absorbiți de atmosfera misterioasă și ascunsă de gălăgia urbană. Colaborarea cu echipa Cartego a fost una îmbucurătoare mărturisește Cristina Demian:

„A fost de-a dreptul extraordinar să văd un asemenea interes al oamenilor față de lucrările mele și cu siguranța m-a frapat aprecierea vizitatorilor la adresa lor. A fost expoziția mea de debut și sunt recunoscătoare celor de la Cartego pentru că mi-au oferit această șansă. Am prins drag de oamenii locului și tare îmi doresc să ne revedem curând.”

Evenimentul a fost unul de succes, datorită expoziției ce a valorificat spațiul nou deschis și nu în ultimul rând a oamenilor care au fost alături în acea zi, spune librarul Cartego Arina Stratevici: „Am fost și sunt în continuare plăcut surprinsă de cei care au ales să-și petreacă seara de vineri alături de noi. Oamenii pe care am avut ocazia să-i întâmpin și petrec, cu care am discutat despre artă, muzică, literatură și pictură, sunt oameni care simt, văd și aud. Sunt mândră de faptul că în jurul librăriei Cartego se formează o comunitate de oameni luminoși, dornici de a cunoaște, de a crea și, nu în ultimul rând, de a contribui, susține și promova arta locală. Lansarea acestui spațiu expozițional normal că nu ar fi fost la fel fără de Cristina Demian și Marcel Lazăr. Muzica căruia a fost un alt element important, fără de care atmosfera nu ar fi fost la fel de specială.”

Cristina Demian a pus în fiecare pictură o trăire interioară personală. Arta ca metaforă pentru emoții și sentimente. Încă din adolescență a avut un interes aparte pentru pictură, însă a început să picteze odată cu intrarea la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”. O pot inspira lucruri foarte diverse, mai ales trăirile interioare cu care se confruntă. Contra Jur este o expoziție lipsită de concept, adică fără o istorie în spate sau un mesaj. I se pare curios ca privitorul să simtă expoziția diferit fără sa fie limitat de un mesaj.

Victor Fală, student la facultatea de Filologie, a împărțit cu noi impresiile sale despre eveniment: „O! Că nu s-au mai văzut astfel de evenimente de multă vreme; asta pentru că organizarea unei asemenea combinații de arte, e la rândul ei o artă: muzică de calitate - l-am auzit pe Marcel Lazăr -, am luat un vin demențial (Or nu toate vinurile sunt demențiale? Acesta, cel puțin, e demențial în sensul bun!) și, nu în ultimul rând, am explorat - într-o măsură oarecare, exploatat - expoziția Cristinei Demian. Ea este o artistă ce-și merită faima, în primul rând, pentru că a adus la Chișinău, mai aproape de fiecare din noi, ceea ce alții au văzut doar la școala lui Klimt, în picturile lui și în cele ale învățăcelului său Egon Schielle. Unii o să-i spună plagiat, alții inspirație, eu însă o să mă limitez în a-i spune creație, una foarte reușită!”

Cum ați putut citi anterior, unul dintre cei mai talentați pianiști ai Moldovei Marcel Lazăr a delectat urechile publicului prin acorduri tandre și sensibile. El se află într-un continuu proces de dezvoltare profesională şi personală, astfel devenind cofondatorul proiectului Moldo Crescendo. Un proiect ce își propune promovarea adevăratelor valori muzical-culturale.

Am decis să vă propunem câteva gânduri din ale vizitatorilor noștri:

„Este foarte bine că încurajați arta în rândul tinerilor, mai ales la noi în Republica Moldova, unde nu avem posibilitatea să vedem asta atât de des. Sper că prin intermediul unor astfel de expoziții să înțelegem și să valorificăm arta în fiecare zi tot mai mult, ajungând la un nivel unde fiecare din noi să-și cunoască artiștii.” - Anastasia

„Sunt super entuziasmată de acest spațiu expozițional și cred că Chișinăul avea demult nevoie de așa un loc. Pentru mine este o surpriză autoarea expoziției și picturile ei. Continui să le savurez din plin.” - Natalia Volontir

„Evenimentul de la Cartego a fost nemaipomenit, am rămas plăcut surprinsă de sala de expoziții din subsolul librăriei, o senzație de parcă am făcut o călătorie în trecut. De asemenea melodiile de la pian au fost un detaliu foarte important, îi oferă vizitatorului o senzație de bine, cumva corpul tău se lasă fredonat de fiecare notă muzicală. Astfel, vizitatorul a putut privi mai profund lucrările expuse. Vă mulțumesc pentru momentele plăcute pe care le creați!” - Liudmila Hițuc


Pe parcursul evenimentului vizitatorii au avut posibilitatea să guste din vinurile agrici.wine, ce promovează o abordare progresistă în vinificație, prin crearea unui vin modern, combinând iscusit inovația și tehnologiile moderne, cu naturalețea și tradițiile seculare.

Fotograf: Alina Postolache