Fă cât mai multe excursii în natură
Plimbările în natură nu sunt doar sănătoase pentru copilul tău, ci și un mod bun de a-i arăta acea față a lumii pe care nu o vede în fiecare zi. O drumeție prin pădure nu trebuie să fie doar un prilej pentru mișcare și aer proaspat, ci și un prilej pentru educație.

Documentează-te temeinic și încearcă să-l înveți pe copil despre diversele tipuri de copaci care cresc în zona respectivă, dar și despre plantele mai mici, animale din toate ordinele și rolul lor în ecosistem. Va fi mult mai fascinant pentru micuț să învețe pe viu toate aceste lucruri, decât dacă ar privi un documentar care, la varsta sa, probabil l-ar plictisi.

În plus, când va crește își va aminti cu drag despre aceste mici lecții despre natură, asociindu-le cu un sentiment de nostalgie.

Învață-l despre transportul alternativ
Oricât de mult le-ar placea baieților (și chiar și unor fetițe) mașinuțele, ar trebui să încerci să înveți copilul și despre poluarea pe care acestea o fac. Explică-i avantajele unei mașini electrice și, mai ales în condițiile în care crește într-un oraș aglomerat, arată-i ca nu are nevoie de mașina pentru a se deplasa oriunde.

În deplasările de zi cu zi (care nu implică drumuri foarte lungi sau cumpărături) voluminoase, folosește transportul personal alternativ. Dacă e prea mic pentru a folosi o bicicletă, cel mai bun mod de a-i prezenta avantajele acestui tip de transport poate fi o trotinetă electrică pentru copii. Fiind ferit de accidente, va învăța încă de mic să se bucure de mobilitate electrică în secolul vitezei.

Plantează împreuna cu el
Dacă stai la curte, nu te ocupa singur de ea. Scoate copilul la orice acțiune pe care o întreprinzi în curte, fie că sădești un copac sau organizezi o grădină de legume. Cheamă-l să te însoțească la toate lucrările pe care le faci, de la udat la copilit și informează-l întotdeauna asupra importanței și însemnătății lucrărilor.

Ideal ar fi să lași cel puțin o plantă (chiar și una de interior) în grija sa, inoculandu-i încă de la o vârstă fragedă ideea de responsabilitate. Însă cel mai important este să-l recompensezi cu roadele muncii voastre (în cazul pomilor fructiferi și al legumelor) sau măcar cu admirația pentru frumusețea plantei pe care a îngrijit-o.

Elimină cât mai mult plasticul din viața lui
Chiar dacă plasticul este esențial pentru producerea a numeroase obiecte și dispozitive care ne fac viețile mai ușoare, ritmul extrem de lent de biodegradare face din acest material o sursă constantă de poluare. Odată ce copilul tău e destul de mare pentru a înțelege asta, arată-i și faptul că există alternative la plastic.

Folosește întotdeauna sacose textile când mergi la cumpărături și învață-l pe copil să refuze „punguța” oferită de casierii din supermarket. Explică-i ca nu are nevoie să bea sucuri cu paiul sau oferă-i un pai refolosibil din oțel sau sticlă. De asemenea, îi poți înlocui periuța de dinți tradițională cu una făcută din bambus.

Fă reciclarea distractivă
Știi cum sunt acele jocuri de învățare pentru bebeluși în care trebuie să plaseze mici forme geometrice colorate în locurile lor? La fel poate funcționa și reciclarea pentru copiii mai mari, mai ales dacă ai coșuri de gunoi separate pentru plastic, hârtie, metal, dar și locuri speciale în care colectezi baterii sau becuri.

Un alt aspect important al educației ecologice este reutilizarea diverselor materiale. Cu un strop de creativitate, o foarfecă și puțin lipici poți învăța copilul să construiască diverse jucărioare din plastic și metal care altfel ar fi mers la gunoi. Chiar dacă nu vor fi spectaculoase în comparație cu alte jucării mai complexe, copilul va dori probabil să le păstreze, datorită muncii pe care ați investit-o în ele.

Schimbările nu se fac de azi pe mâine, însă, pe lânga actțiunile concrete, rolul ecologiei este de a se asigura că schimbările chiar vor avea loc. Poți să te lupți să oferi copilului tău un mediu sănătos și sigur, însă totul va fi în zadar dacă el nu va ști să-l respecte și să-l ocrotească atunci când va crește. (sursa: airmotion.ro)

sursa video: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului