Deoarece e aproape sfârșit de Decembrie, dar încă nu e sfârșit de perioadă magică a sărbătorilor de iarnă și multe din titlurile foarte dragi nouă, pe care le selectăm la modul de a ne îndrăgosti de fiecare din ele, mai ales răsfoindu-le și povestind vizitatorilor noștri despre ele, despre ilustrațiile de autor sau cele ale ilustratorilor, despre texte și moduri de a capta copii, desprfe modalități psihologice de a le aduce bucurii copiilor, despre cum îi farmecă prin anumite detalii care ne scapă nouă, celor maturi, dar care ne încântă la fel; așadar, am decis să vă oferim acest TOP 5 cărți de CRĂCIUN pe care să nu le evitați atunci când le veți vedea pe raftul librăriei sau chiar pe site-ul nostru.
Deci:
1. Moș Crăciun de Mauri Kunnas
Moș Crăciun a lui Mauri Kunnas nu este o altă carte din lungul șir al celor despre simpaticul bătrânel, ci autentica lui poveste. Autorul, originar chiar din Finlanda, îl descrie pe Moș Crăciun așa cum nimeni nu l-a mai descris niciodată. Are pantalonii peticiți de soția lui, pentru că adesea și-i agață în atelierul de jucării, pretinde că este pasionat de pescuit, dar de fapt pleacă fără undiță și trage un pui de somn în barcă, iar înainte să plece cu darurile către copii, își dă cu o cremă antireumatică foarte puternică, pentru a rezista o noapte întreaga în frig.
Moș Crăciun locuiește alături de familiile de spiriduși într-un sat cu căsuțe roșii, la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeză. Nu există nici un drum spre acest sătuc misterios, așa că scrisorile copiilor sunt aduse cu un avion special al poștei.
Naturalețea și simplitatea sunt elementele ce domină cartea. Deși sunt investiți de tradiție cu puteri magice și cu o doză de solemnitate, Mauri Kunnas prezintă un Moș Crăciun și o mulțime de spiriduși absolut firești, ce impresionează prin însăși simplitatea lor: au copii care merg la școala din sat, muncesc cu daruire, iar seara se joacă sau citesc o carte, fac saună după ce se întorc frânți de oboseală de la împărțirea darurilor și merg la biserică în dimineața de Crăciun.
Ilustrațiile au o deosebită valoare, pentru că ele contribuie decisiv la magia cărții. Un val de culori și voie bună se revarsă pagină cu pagină. Elementul prin care Mauri Kunnas a excelat este arta detaliului. Fiecare imagine este plină de viață, de nasuri roșii de spiriduși, de animale nordice și de tot felul de obiecte din universul moșului, încât, deși ai răsfoit cartea de nenumărate ori, mereu vei descoperi un detaliu nou care să te facă să zâmbești.
Spiridușii au o poveste interesantă, se spune că ar fi vechi spirite ocrotitoare ale caselor și ale pădurilor, retrase, cu timpul, din orașele mari și stabilite în satul moșului. Hărnicia lor poate fi egalată doar de buna dispoziție de care dau dovadă în fiecare zi. După ce mănâncă de dimineață orezul cu lapte pregătit de nevasta lui Moș Crăciun, muncesc cât e ziua de lungă în atelierele de tâmplărie, vopsitorie, croitorie, mecanică sau ceramică.
Iar anul acesta a apărut și cea de-a doua carte:
2. Moș Crăciun și toba fermecată
Unde pe când scrisorile cu dorințele de Crăciun trimise de copiii din toată lumea ajung în Satul Crăciunului, iar Moșul le citește atent, ajutat de spiriduși. Dar una dintre scrisori îl pune în încurcătură: hârtia pare foarte veche, iar conținutul e un desen indescifrabil, semnat „Puștiulică“.
Pentru meșterul spiriduș tâmplar, desenul e clar: e vorba de un avion de lemn. Pentru spiridușul tipograf e vorba de o carte ilustrată. Da’ de unde, copilul vrea un pulover tricotat, spune spiridușa țesătoare. Ba o jucărie de pluș, oricine poate să-și dea seama, spune spiridușa păpușar. Ce-o să facă Moșul?
3. Mișka de Marie Calmont
Ce e în sufletul unui urs de pluș?
Mișka nu mai vrea să fie o jucărie oarecare, nebăgată în seamă și supusă toanelor fetiței capricioase la care locuiește. Decât așa, mai bine să plece, își spune el și iată-l pornind la drum prin pădurea înzăpezită și fără margini. E bine să fii liber, lumea largă e minunată și poți să găsești în ea tot ce-ți trebuie: și prieteni, dacă ai chef de joacă, și ceva de mâncare – un urs de pluș, știe toată lumea, e un urs adevărat, deci foarte pofticios – și un loc unde să tragi un pui de somn.
Dar Mișka află că ziua în care s-a hotărât să plece e chiar Ajunul Crăciunului, o zi în care e bine să faci o faptă bună. Să ajuți la împărțirea darurilor de Crăciun e o faptă bună? Desigur, mai ales că e o aventură nemaipomenită să străbați orașe și sate din lumea întreagă, casă după casă, cu un ren și sania lui fermecată. Dar, ajunși la ultima casă, o colibă săracă dintr-o margine de sat, Mișka și renul descoperă că în sacul cu daruri nu mai e nimic. Cineva a greșit undeva, poate spiridușii Moșului – dar acum asta nu mai are importanță. Cum se va simți acel copil de dimineață, când se va trezi și își va vedea ghetele goale, fără niciun cadou?
Rezolvarea e ușor de intuit chiar și de copiii mai mici, a căror capacitate de empatie nu trebuie subestimată. Desigur, Mișka va deveni chiar el cadoul pentru ultimul copil de pe lista Moșului, iar în acest moment povestea se ridică de la nivelul unui text simplu – încă unul – pe tema Crăciunului, la cel al sublimului și sensurilor profunde, dar în același timp ușor de înțeles. Faptul că Mișka se oferă pe el însuși cadou, fără întrebări, fără condiții, unui copil pe care nu-l cunoaște nu e altceva decât un gest total de iubire. Dacă un ursuleț de pluș – un personaj banal, întâlnit în atâtea și atâtea povești – poate să facă așa ceva, oare de ce minuni sunt în stare sufletele noastre de oameni, în lumea cea adevărată?
4. Un dar de Crăciun pentru Horațiu Chifteluță de John Burningham
E Ajunul Crăciunului și e foarte târziu. Moș Crăciun a împărțit darurile tuturor copiilor și s-a întors acasă cu sacul gol… O, ba nu! Sacul nu-i gol. A mai rămas un cadou, cel pentru Horațiu Chifteluță, un băiețel care locuiește într-o colibă din vârful muntelui Dura Vura, aflat tare, tare departe.
Moș Crăciun e rupt de oboseală, iar renii istoviți dorm deja duși. Dar Moșul știe că trebuie să ducă și darul lui Horațiu Chifteluță, așa că pornește într-o lungă călătorie ba cu avionul, ba cu mașina, ba cu motocicleta și chiar pe schiuri…
Nimic nu-i imposibil, nici prea departe pentru Moș Crăciun și acesta este, poate, un dar pe care Moșul ni-l face tuturor: nu renunțați, nu vă dați bătuți! Chiar dacă muntele pe care trebuie să urcați se află tare, tare departe, nu înseamnă că nu puteți ajunge în vârf!
5. Tâmplarul Andersen și Moș Crăciun de Alf Prøysen
Tâmplarul Andersen e un om cumsecade și prevăzător. În magazia de lemne și-a pregătit din timp costumul de Moș Crăciun și sacul cu daruri. Acum, în Ajun, trebuie doar să se strecoare afară din casă, să se costumeze, să ia sania încărcată și să bată la ușa propriei locuințe în chip de Moș Crăciun abia sosit de prin nămeți.
Dar seara aceasta de Ajun e geroasă și în curte s-a făcut un ghețuș ca sticla. Nu-i de mirare că bietul tâmplar alunecă și o ia la vale cu sanie cu tot până ajunge în drum. Unde cine trece tocmai atunci, tot într-o sanie, tot încărcat cu daruri și îmbrăcat la fel de frumos? Chiar Moșul cel adevărat.
Se ciocnesc cele două sănii? Inevitabil. Se rostogolesc Moș Crăciun și tâmplarul Andersen prin zăpadă, cât sunt ei de mari? Oho, cât colo! Dar e Ajunul și o astfel de întâmplare poate că este un bun prilej pentru a se naște o prietenie frumoasă.
Iar dacă vii în librărie, ascultă sfaturile librarilor tăi preferați,
Fală Victor.