Discutam și în alte rânduri că din momentul în care poezia iese din cercul poeților, în acel (minunat!) moment când poezia își primește aprecierea din public nu din partea unor („poeți ratați” - vorba celebră a unui profesor universitar) critici, aprecierea din partea unor poeți bătrâni pentru poeții juni; atunci poezia își atinge scopul ei – inimile și auzul oamenilor.

Poeții sunt acei oameni de știință (aici mi-ar zâmbi Ezra Pound) care studiază momentul, studiază moleculele invizibile maselor: molecule de dragoste, sentimentalismelor neordinare, ludicului, absurdului prea puțin absurd și altele în felul lor. Iar poezia lor, ca să fie înțeleasă, are o voce, pe când el, poetul, trebuie să aibă o voce pentru poezia sa – pentru a fi înțeles.

Tocmai asta s-a aflat la Primul Slam Poetry de la Chișinău: care din poeții care au concurat are o voce pentru poezia sa și o poezie care are o voce. Așadar, tocmai acei poeți au ajuns în semifinală, în finală și învingător a ajuns o poetă care are aceste două calități.

Din cei treisprezece participanți la slam, am avut 4 semifinaliști: Ronin Terente , Bassma, Laura Muruzuc  și Iraida Darmancev.

În finală au ajuns: Laura și Iraida. Două voci splendide! Iar după ultimul recital și vot al publicului, învingătoare a fost aleasă Laura Muruzuc. 

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi interior

Ideea din finalul acestui prim slam, angajată de gazda evenimentului – scriitorul și poetul (și de asemenea slamerul varșovian) Teodor Ajder, a fost că toți acești poeți care au gustat pentru prima dată ideea de slam poetry au câștigat puncte în calificările asociației de slam poetry de la Chișinău care se va întemeia în curând, iar 2023 urmează să mai găzduiască încă vreo două etape a poezei care vorbește și se lasă vorbită, a poeziei care concurează, la care aceste puncte îi va ajuta considerabil. De asemenea, pentru a uni acești poeți care vor concura în oricare din următoarele ediții de slam poetry se va crea o pagină pe Facebook, despre care neapărat vom mai vorbi pe pagina Cartego și nu numai. 

Care au fost regulile slamului și ce ar însemna aceasta? 

Vă spunem îndată. Deci:

- fiecare participant putea recita doar texte proprii. În prima rundă participanții au avut câte 3 minute pentru a face acest lucru. În semifinală, câștigătorilor li s-au dat 3 minute 30 de secunde, iar în finală - 4 minute. Nu au fost permise folosirea recuzitelor sau instrumentelor muzicale, dar participanții își puteau citi textele de pe telefoane, carnete, caiete, foi de hîrtie sau orice alt suport pentru textul scris. Evident, textul putea fi recitat din memorie, sau putea fi improvizat.

Slamerii și slamerele au fost judecați/te doar de spectatorii/ toarele prezenți/te la eveniment. Așa că au fost încurajate invitația prietenilor – și nu doar pentru vot, dar și pentru popularizarea poeziei în comun.

În prima tură au fost desemnați cinci jurați dintre spectatori, în semifinală și finală a fost un vot popular - fiecare spectator a avut dreptul la un vot.

Nu numai poezia a fost evaluată, ci și felul în care a fost  recitată - interpretarea, expresii faciale, coregrafie, gesturi, dicție și carisma.

Mai detaliat despre rundele slam-ului:

Runda 1 - Eliminările - fiecare recital durează maxim 3 minute; ordinea recitalurilor se stabilește prin tragere la sorți, scorul se numără prin adunarea scorurilor de pe tabletele juraților. Timpul începe cu pronunțarea primului cuvânt.

Runda 2 - Semifinala - În semifinală se califică patru poeți/poete care au obținut cel mai mare număr de puncte în Eliminări. Cei/le patru recită în perechi. Componența perechilor și ordinea recitalurilor se stabilește prin tragere la sorți; Participanții au câte 3 minute jumate pentru a-și rosti textele. În semifinală votează toată lumea prezentă, inclusiv poeții/poetele care nu s-au calificat în semifinala. Se votează prin ridicarea mâinii la cererea moderatorului după recitarea fiecărei perechi.

Runda 3 - Finală - e un duel al celor doi/uă câștigători/toare a semifinalei; De data aceasta participanții au câte 4 minute. Votează toată lumea prezentă în sală după cele două recitaluri, la cererea moderatorului. Câștigătorul e cel care adună cele mai multe voturi.

În cazul unui număr egal de puncte în marja superioară a eliminărilor sau semifinală, se organizează o mini competiție de un minut între pretendenții la titlu, după care participanții sunt evaluați de spectatori prin vot direct.

 

Dar tu, vii la următorul Slam de Poezie?! 

 

Aceasta a fost ziua a treia și Poeții s-au uitat la ce se făcuse și iată că au fost foarte bune. Și au fost câteva seri și niște dimineți superbe și se făcu ziua a șaptea, iar seara la Chișinău s-a dat Open Mic de Poezie la Pro Sănătate, cu Lena Chilari ca moderatoare și Nicu Duratski cu beat-uri magnifice pe care oricine-și putea citi poemele. 

E frumos, dar e foarte frumos să vezi că la acest Open Mic au participat și o bună parte a poeților care au fost și la Slam Poetry. 

E frumos, dar e foarte frumos să știi că la acest Open Mic au fost o mulțime de alți poeți, unii cu renume, alții foarte tineri, unii cu publicații enorme, alții abia debutați și cu toții și-au citit poemele în atmosfera Underground de la Pro Sănătate. 

La final (presimt – dar presimțirea mi-o dictează experiența Open Mic-ului din 2022 dat la Cartego împreună cu aceeași Lena Chilari) Lena i-a servit pe toți cu tort Kievskii. 

 


Aceste două evenimente din acest început de an îmi vorbește nu doar despre o renaștere a poeziei la Chișinău, cât despre o „cunoaștere la față” a poeziei contemporane, deoarece poezie bună la noi se făcea dintotdeauna, trebuiau aceste mijloace prin care să se ajungă la public.

 

Vreau să cred că acest an chiar va fi unul prielnic poeziei și chiar am unele motive să cred asta, căci, dacă e „să dau din casă” - Editura Cartego are și ea niște planuri grandioase pentru poezia tânără în acest an, așadar, să ne fie tuturor de bine în acest an. 

Citiți poezie, citiți autori contemporani, citiți. 

Gândurile noastre rotunde-s cu voi. 

 

 


librar, Fală Victor