Pentru admiratorii artei fotografice din Republica Moldova, dar și pentru fotografi de altfel, Zaharia Cușnir pare a fi premergător pe mai multe paliere ale fotografiei: portret, fotografia jurnalistică, fotografia conceptuală ș.a. 

În expoziția BUCURIA DE A TRĂI  s-a pus ca scop punerea în valoare a lucrărilor artistice a lui Zaharia Cușnir prin care acesta ne-a reprodus cu lux de amănunte existența și bucuriile persoanelor imortalizate în lucrările sale.

Zaharia Cușnir este un  bun cunoscător ale perspectivelor ce trebuie de urmărit, ale compozițiilor și aranjamentelor tematice.  Condus de un spirit artistic autentic, care se naște la rându-i dintr-o inteligență formată din dorința de a supraviețui într-o perioadă unde limitele păreau să umbrească toate izbucnirile artistice. 

Zaharia Cușnir observa, aproape vizionar, elementele vieții de rând care s-ar putea pierde în timp și care numai prin fotografie ar fi putut fi păstrate, căci fotografia repetă mecanic ceea ce nu se va mai putea repeta niciodată existențial. Din aceste considerente, despre fotografia lui Zaharia Cușnir nu se poate vorbi doar din punct de vedere tehnic, istoric sau sociologic, fotografia acestui artist provoacă plăcere sau emoție în primul rând, încă de la primul contact (la gradul zero). 

Spectrum-ul (sau ceea ce poate fi numit și spectacolul) fotografiei lui Zaharia Cușnir sunt oamenii satului din secolului trecut, oamenii care-și trăiau micile bucurii ale vieții rurale cu sinceritate. Și în timp ce fotografia ca și artă reînvie ceea ce nu mai este (oameni, momente, peisaje, accidente), fotografia lui Zaharia Cușnir revitalizează spiritul și suflul acestor oameni portretizați, dând uneori senzația reprezentării a însuși primordialului; a accidentatului ne accidental. 

În perioada expoziției puteți urmări și frecventa următoarele evenimente:

  • Vernisajul expoziției (cu vorbitori și ghidare în fotografia artistică a lui Zaharia Cușnir)
  • Licitație a unei ediții limitate de fotografii (online) 
  • Sesiune de fotografie cu aparatul de fotografiat al lui Zaharia Cușnir (Cartego Bookstore), realizate de către Lucia Lupu

P.S.  În perioada expoziției orice binevoitor va putea dona o sumă dorită pe Patreon întru susținerea realizării unui film despre creația lui Zaharia Cușnir, iar numele fiecărui donator va fi inclus, drept mulțumire, în titrele filmului. „Fotograful ZAHARIA CUȘNIR (1912-1993) a apucat patru epoci istorice distincte, abrupte și total incompatibile: copilăria în cadrul Imperiului Rus, adolescenţa şi tinerețea în România Mare; apoi ceea ce numim ,,floarea vârstei" a trăit-o dramatic în cele două veniri (1940 şi 1944) ale sovieticilor, cu întreg tacâmul oribil al foametei, colectivizării forţate şi al unei ideologii delirante. Agonia și moartea l-au prins în ,,dezghețul" ce s-a produs după 1989, neclar şi irelevant pentru zbuciumată sa viață.

Provine dintr-o familie cu mulți copii, fiind mezinul (al şaisprezecelea), din tatăl Iacob Cuşnir şi mama Ana, de proveniență germană. A făcut şcoala primară în satul vecin Rogojeni, comună istorică din stânga râului Răut, familia fiind stabilită în Climăuți (actualul Roșieticii Noi) de pe malul opus, localități unite cu o punte funcțională și azi.”


Nicolae Pojoga (fotograf) - prefața albumului „Lumea lui Zaharia”, Cartier, 2020