Simboluri ale transformării. Analiza preludiului unei schizofrenii - Opere Complete, vol. 5 - C.G. Jung

epicentru stock
342 леев

Succesiunea noastră de idei arată că deşi termenul de "libido", introdus de Freud, nu duce nicidecum lipsă de conotaţie sexuală, o definiţie exclusiv şi unilateral sexuală a acestui termen trebuie respinsă. Appetitus şi compulsio sunt trăsături ale tuturor pulsiunilor şi automatismelor…

***

Arhetipurile sunt elemente structurale numinoase ale psihicului şi deţin o anumită autonomie şi energie specifică, datorită cărora ele pot atrage conţinuturile conştiinţei care li se potrivesc. […] sunt acele forme sau albii de râu, în care s-a mişcat dintotdeauna fluxul evenimentului psihic.

***


[Simbolul] se referă la o expresie nedeterminată, respectiv echivocă, ce trimite la ceva greu de definit, care nu este în totalitate cunoscut. "Semnul" are o semnificaţie fixă, întrucât este o prescurtare (convenţională) a unui lucru cunoscut sau un indiciu pentru acesta care se foloseşte în mod general.
C.G. Jung


Avem, deci, două forme de gândire: gândirea direcţionată şi reveria sau fantasmarea. Prima trudeşte pentru comunicare cu elemente de limbaj, este anevoioasă şi istovitoare, în timp ce cealaltă lucrează fără efort, aşa-zis spontan, cu conţinuturi deja prezente, călăuzită de motive inconştiente.

C.G. Jung



"Această carte are de îndeplinit sarcina ingrată de a-i lămuri pe contemporanii mei că problemele sufletului omenesc pot fi rezolvate la fel de puţin cu instrumentarul sărăcăcios al cabinetului medical de consultaţie ca şi cu mult lăudata "cunoaştere" de către profani "a lumii şi omului". Psihologia nu se poate lipsi de contribuţia ştiinţelor spiritului, mai cu seamă de aceea a istoriei spiritului omenesc.[…]"

C.G. Jung






CUPRINS

Prefaţa editorilor

Cuvânt‑înainte la ediţia a patra

Cuvânt‑înainte la ediţia a treia

Cuvânt‑înainte la ediţia a doua


PARTEA ÎNTÂI

I. INTRODUCERE

II. DESPRE CELE DOUĂ FELURI DE GÂNDIRE

III. ISTORIA PRELIMINARĂ

IV. IMNUL CREATORULUI

V. CÂNTECUL FLUTURELUI DE NOAPTE


PARTEA A DOUA

I. INTRODUCERE

II. DESPRE CONCEPTUL DE LIBIDO

III. TRANSFORMAREA LIBIDOULUI

IV. APARIŢIA EROULUI

V. SIMBOLURI ALE MAMEI ŞI ALE RENAŞTERII

VI. LUPTA PENTRU ELIBERAREA DE MAMĂ

VII. DUBLA MAMĂ

VIII. SACRIFICIUL

IX. CUVÂNT DE ÎNCHEIERE


ANEXE

Traduceri

Fenomene ale unei sugestii trecătoare sau ale unei autosugestii

de moment (textul domnişoarei Frank Miller)

Registrul ilustraţiilor

Bibliografie

Indice de nume

Indice de termeni