Toți oamenii sunt mincinoși

epicentru stock
180 леев

Un roman strălucit imaginat, în care un jurnalist îi intervievează pe toți cei care l-au cunoscut, sau au crezut că l-au cunoscut, pe Alejandro Bevilacqua, un sclipitor scriitor sud-american, enervant de alunecos, autor al capodoperei Laudă minciunii. Dar relatările din cercul său de prieteni, iubiți, iubite și dușmani devin tot mai contradictorii, suspecte și de nepătruns. Să mintă cu toții sau să relateze fiecare propria sa versiune a adevărului? Pe măsură ce investigația literară avansează și corul de observatori ai lui Bevilacqua reîntregește realitatea fragmentată a vieții sale, la treizeci de ani după dispariție, doar cititorul mai deține puterea judecății ultime.

„ Gândiți-vă la prietenii voștri, la colegi și la toți cei cu care ați împărtășit o bucată din voi înșivă. Cum v-ar descrie ei? Ar semăna două portrete între ele? Dar două întâmplări?

Ca într-un puzzle circular, Manguel însuși începe narațiunea, pentru a continua cu o colecție de povestiri, deloc liniare, țesând un portret tremurat al personajului Bevilacqua, format din suprapuneri imperfecte, dar perfect susținute din unghiurile curioase ale unui lung șir de naratori.

Pledoaria fiecăruia este colorată de legăturile sale emoționale cu Bevilacqua, adăugând pe rând încă o dimensiune unui om pe care tu, cititorule, nu îl auzi niciodată vorbind.“ B. Burke

Asemenea spiritului său tutelar, Borges, Alberto Manguel e un autentic cetățean al lumii. A absorbit culturi multiple, a avut destinul călătoriei de foarte timpuriu și consideră că adevărata sa patrie este literatura. Născut la Buenos Aires în 1948, și-a petrecut copilăria în Israel, unde tatăl lui era ambasador. Experiența sa întemeie­toare a avut loc în adolescență, când l-a întâlnit pe Borges, ajuns aproape orb, căruia i-a citit ani la rând. I-a dedicat apoi bătrânului său maestru pagini de neuitat. Manguel, cetățean canadian, locuiește în prezent într-o mică localitate franceză din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumpărat o fostă casă parohială, pe care a transformat-o într-o enormă bibliotecă personală, ce-i găzduiește cele peste treizeci de mii de volume. Gândirea profundă se asociază cu o mână ușoară și cu darul povestirii învăluit în charisma scrisului. De o cordială erudiție, Manguel rămâne un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invită să trecem pragul copertelor – pentru a descoperi minunea cărților, minunea care ne face oameni deplini.

Autor

Alberto Manguel aduce un omagiu invențiilor literaturii și explorează dacă putem cu adevărat cunoaște pe cineva și dacă, într-adevăr, putem cuteza să ne întrebăm cum, și în cel fel, și mai ales cine își va mai aminti de noi. Bine-cunoscut antologist, traducător, eseist, romancier și editor, Alberto Manguel a primit Ordinul Chevalier de L’Ordre français des Arts et des Lettres.