Sagrada Familia - Gijs van Hensbergen

epicentru stock
epicentru id 978-606-8977-17-1
190 леев

Gijs van Hensbergen este profesor de arhitectura si autorul lucrarilor Guer­nica: The Biography of a Twentieth-Century Icon, In the Kitchens of Castile, The Encyclopedia of Decorative Styles 1850-1955, A Guide to Art Deco Style si Gaudi.

 Sagrada Familia: ambitioasa si smerita, avangardista si profund conservatoare, opera unui geniu solitar. 

 Gaudi: o paradigma a calugarului franciscan care a atins universalitatea cu propria sa inspiratie – seny i rauxa, adica bun-simt si seninatate.

 Sagrada Familia: murmur si ecouri de pieces montees en chocolat cu glazura de caramel, arhitectura organica intr-o silueta dramatica daruita cu enorme si exotice cosuri cu fructe scaldate in soare, spre ospatul zeilor, intr-un festin al culorilor.

 Dintre toate constructiile lui Gaudi, Sagrada Familia (opera vietii sale, in sens literal) e de departe cea mai enig­matica si mai donquijotesca, de o ambitie ce pare sa nu aiba limite. Com­plexitatea povestii pe care ne-o isto­riseste provoaca aceeasi uluire ca viziunile Sfantului Ioan din insula Patmos, revelate mai tarziu in Apocalipsa.

 Toata lumea stie ca Ferran Adria, cel mai cunoscut bucatar din lume, se inspira adeseori din creatia lui Gaudi. Adulatia lui Adria trimite direct la esenta problemei. Cand ne lasam sedusi de suprafata e mai dificil sa vedem dincolo de ea. In acest punct, bucatarul poate sa ne dea o mana de ajutor, caci in creatiile sale culinare, unice, se observa o investigare a aspectelor stiintifice si a structurilor oculte ale alimentelor. Straduindu-se sa le cunoasca in profunzime natura, Adria s-a angajat, asa cum a facut-o si Gaudi la un moment dat, intr-o cautare labirintica a originilor propriei creativitati.

 Aplauzele lui Dali in fata arhitecturii gaudiene (pe care o considera de-a dreptul „deliranta") puneau indiscutabil degetul pe rana. Gaudi se bucura de o enorma popularitate. E o placere sa-l privesti. Fa going, cum ar fi spus el in catalana, insa reusita presupune suferinta, disciplina riguroasa, investigatii minutioase si, totodata, genialitate, in plan constructiv, ca sa nu mai vorbim, desigur, de rolul central al profundei sale credinte catolice, adevarata esenta, neclintita si intacta, a operei lui: Sagrada Familia este intr-o asemenea masura unica si indestructibil legata de Barcelona, incat uitam adesea ca s-a nascut intr-o epoca de renastere catolica paneuropeana.

Sagrada Familia sau paradisul terestru, enigmatica genialitate constructiva, suprarealism exploziv si naratiune profund crestina.

An aparitie: 2018

Colectie: Savoir-vivre

Editie: Necartonata

Format: 210 x 140 mm

Nr. pagini: 232

Traducator: Liliana Plesa Iacob