Budismul Zen şi psihanaliza

epicentru stock
epicentru id 9786067192018

Într-o lume tot mai afectată de criza spirituală, şi în care Orientul şi Occidentul tind să evidenţieze ceea ce le separă, această carte aduce argumente în favoarea asemănării profunde dintre cele două culturi. Atât budismul Zen cât şi psihanaliza sunt deopotrivă teorii ale naturii umane şi metode de vindecare. Ambele ne dau de înţeles că omul este mai mult decât ceea ce vedem, mai mult decât ceea ce ştie despre el însuşi. Cum putem atinge acea fiinţare completă? Fiecare îşi prezintă propria soluţie, iar amândouă implică, în esenţă, o disoluţie şi o renaştere. Cartea ne invită la un exerciţiu cultural şi de autocunoaştere, valoros prin noutatea experienţei propuse, capabile să adâncească înţelegerea atât a psihanalizei, cât şi a budismului Zen şi să creeze punţi între ele, utile, în cele din urmă, oricărui om aflat în căutare de sine.


Ce ajutor le poate da psihanaliza celor care suferă de „maladia secolului"? Acest ajutor este —şi trebuie să fie —diferit de „cura" care constă în eliminarea simptomelor, oferită celor ce nu pot funcţiona social. Pentru cei ce suferă de alienare, cura nu constă în absenţa bolii, ci în prezenţa stării de bine.

Erich Fromm


Maestrul nu-l cheamă pe discipol; el nu vrea nimic de la învăţăcel, nici măcar ca el să devină iluminat; discipolul vine la maestru, din proprie voinţă, şi pleacă tot din proprie voinţă, în deplină libertate.

Richard J. De Martino