Neurotriburi - Steve Silberman

epicentru stock
epicentru id 9786069337172

VÂRSTA: adulți

O investigație fascinantă, cu iz de roman polițist, despre istoria autismului și celebrități bizare ale istoriei

Autismul are o istorie fascinantă, în care se amestecă experimentele îndrăznețe, pasiunile solitare și impostura. Figuri ilustre ale omenirii, ca fizicianul Henry Cavendish din secolul XVIII sau Paul Dirac din secolul XX, se regăsesc în această istorie alături de figuri mai puțin cunoscute, dar care sunt purtătoarele unor vieți pline de semnificație. Steve Silberman strânge toate aceste povești personale și le pune în oglindă cu istoria „mare”, publică, căutând sensuri și legături mai puțin obișnuite.

Sunt abordate teme fierbinți ale discuțiilor contemporane legate de autism: este sau nu o epidemie? Joacă vaccinurile vreun rol în declanșarea autismului? Cât de benefice sunt terapiile care își propun evacuarea oricărui simptom autist? La urma urmei, autismul este o dizabilitate sau doar un alt fel de normalitate? Suntem cu toții o lume de neurotriburi?

Pentru a descifra misterul medical de la care pornește cartea (creșterea spectaculoasă a diagnosticului de autism în ultimii 30 de ani, precum și rata uriașă de incidență în Silicon Valley, „raiul” IT-iștilor), Steve Silberman s-a documentat timp de cinci ani, descoperind o serie de întâmplări curioase – unele uitate de mult, altele îngropate cu bună știință.

Cartea a obținut premiul Samuel Johnson în 2015 (cel mai important premiu de non-ficțiune din Marea Britanie). A fost inclusă pe lista celor mai bune cărți din 2015 de The New York Times, The Economist, The Financial Times și alte multe publicații.

De același autor, puteți citi articolul „Sindromul geek„.