Povestea celor trei urși

epicentru stock
epicentru id 97899758787364

 Denumirea:                       Povestea celor Trei Urși

Categorie:                         Carte pentru copii

Autor:                                Robert Southey

Adaptare și desene:         Lică Sainciuc

Limbă:                               Română

 Anul publicării:                  2021

Publicat de:                       Codobelc Sainciuc

 Tipografie:                         Bons Offices

Tip copertă:                       Hardcover

Număr de pagini:              32

Format:                              203×254 mm (8"×10")

ISBN:                                 978-9975-87-836-4.


 Povestea celor Trei Ursi (intitulată mai târziu Aurica şi Trei Urşi) este un basm britanic din care există trei versiuni. Prima versiune ne povestește de o bătrânică ce pătrunde în casa celor trei urși cât aceștia sunt plecați. A doua versiune a înlocuit-o pe bătrână cu o fetiță pe nume Aurica, iar cea de-a treia versiune a înlocuit trio-ul original de urşi cu Tată–Urs, Mamă–Urs și Bebeluş–Urs. Iniţial culeasă de scriitorul și poetul englez Robert Southey (1774 – 1843). Publicată pentru prima dată în 1837. S-ar putea ca R. Southey să fi auzit o poveste animalieră având protagonistă o vulpe bătrână sură și vicleană „Arginţica” și a confundat „vulpe bătrână” cu sinonimul pentru o “bătrână răutăcioasă”. Povestea a fost adaptată pentru filme, operă și alte medii. “Aurica si Trei Ursi” este unul dintre cele mai populare basme de limba engleză.

•        Lica Sainciuc                     Artist plastic si cercetator din Republica Moldova (1947, Chisinau, URSS). Nascut în familia pictorilor Valentina Rusu Ciobanu si Glebus Sainciuc, fiind unicul lor copil, s-a format ca artist in mediul de acasa, unde lucrau parinții, si domina o atmosfera creativa. Casa familiei Sainciuc aduna oameni de cultura din diferite ramuri: pictori, muzicieni, profesori, scriitori, actori, poeți, cineasti.

Prima carte tiparita Cele mai frumoase flori (1964) însuma o serie de linogravuri — tirajul însa a fost oprit, nimerind în toiul „luptei cu formalismul” inițiata de Partidul Comunist. Mulți ani dupa aceea Lica Sainciuc nu avea acces la edituri, si abia în 1977 i s a permis sa faca desene la carți pentru copii. Patrunzând pe tarâmul editorial, imediat se bucura de succes la public, si este susținut de catre autori de texte. Mereu experimenteaza cu tehnici noi: ecolina, aerograf, pix, rapidograf si în sfârsit – calculator. În 1999 apare prima carte în RM executata în tehnica de grafica vectoriala Calendar UNICEF 2000.  În  cartea Albinuța cotidianul apare foarte enciclopedic. Mai târziu, Lica Sainciuc va mai participa la câteva carți de acest tip, care ofera din plin cunostințe fara ca sa te plictiseasca. Urmeaza Abecedarul, în colaborare cu Spiridon Vangheli si Grigore Vieru. Din 1988 porneste seria de carți MINIATURALE Codobelc, în cadrul careia au aparut circa 25 de titluri în tiraj de peste un milion de exemplare.

De la sfârsitul anilor 1980, Lica Sainciuc începe sa produca carți complexe — creeaza atât componenta grafica cât si cea textuala. În 1988 apare cartea Una, doua, hai ca ploua, care apoi se transforma în Enciclopedia P.Guitz. La fel de sintetica este si cartea Alfabetul cu povesti (2015) unde îi aparțin atât desenele cât si textul. De asemenea a publicat o serie de carti consacrate istoriei plaiului natal.