RAVENNA, CAPITALA IMPERIULUI

epicentru stock

Trei secole și jumătate de glorie și o carte-album densă și plină de Teodosii, Teodore și Teodorici care te privesc din mozaicurile lor atât de strălucitoare, printre cupole aurite, din palate și grădini paradiziace, între războaie și răzbunări, victorii și ceremonii creștine, savurându-și istoria de la pâine și circ la bolul de supă și mântuire, într-o frescă imperială eminent scrisă și eminent citită.

 

„Splendid ilustrat, impecabil cercetat și extrem de accesibil, un volum care aduce la viață cariera Ravennei, capitala Imperiului Roman de Apus, bisericile și palatele ei împreună cu oamenii care le-au locuit, cu cele văzute și cele nevăzute ale lor, cu o nemaiîntâlnită putere de a stabili legătura dintre documente istorice și vestigii tangibile.“ BBC History Magazine

 

„Bibliile splendid ilustrate tipărite de clerici, cu text bilingv latin și gotic, spectacolele de circ și cursele de care găzduite de cetate și finanțate de un rege creștin germanic, și nu de un împărat roman, împreună cu mozaicurile din bisericile Ravennei și cupolele lor aurite, vestigii ale unei epoci aparent insuportabil de îndepărtate, toate reprezintă fundamentul solid pe care s-a format Europa.“  Sunday Times, DOMINIC SANDBROOK

 

O poveste nu a declinului, ci a renașterii, pentru că Ravenna e locul în care s-a format, vibrant și uluitor, ceea ce a reușit să devină creștinismul european. O carte ce dă răspunsuri la întrebări istorice fundamentale: cum a decăzut și s-a transformat Imperiul Roman din vestul Europei? Și cum și-a pus amprenta asupra creștinismului medieval? În ce măsură a fost inspirat creștinismul de elemente ale influenței civilizației romane? Dar de civilizația greacă?

Autor

Judith Herrin este istoric britanic, profesor de studii bizantine și de Antichitate târzie la Princeton University și King’s College. A studiat istoria la Cambridge University și a obținut doctoratul la Birmingham University. A participat în calitate de arheolog la lucrările desfășurate în siturile de la Atena și Istanbul. Este autoarea unor lucrări fundamentale despre perioada bizantină și a Evului Mediu timpuriu european, punând în dezbatere rolul jucat de creștinism în acest context.