Gândirea în alb și negru - Dutton Kevin

epicentru stock
epicentru id 9786069653074

Autor Dutton Kevin
Editura Globo
paperback, 388 p.
ISBN 9786069653074


Gândirea în alb și negru este un apel la trezire. În mijlocul unui val tot mai mare de intoleranță religioasă și extremism politic, aceasta carte susține că prin înțelegerea programării evoluționiste a creierului nostru binar, putem depăși toate acestea, putem așeza lumea pe un făgaș încărcat de sens și pe viitor putem lua decizii mai subtile și mult mai bune. Sortarea și aranjarea în categorii stau în firea oamenilor. Suntem programați să discriminăm și să incadrăm totul în binaritatea alb și negru. Așa funcționează creierele noastre.

Emigrant sau refugiat? Creștin sau musulman? Ei sau noi? În loc să ieșim în întâmpinarea celor care sunt diferiți, stabilim legături cu cei asemănători nouă. În loc să punem la îndoială propria noastră gândire despre lume, nu facem decât să ne străduim să confirmăm ceea ce credem. Rezultatul este ca diferența dintre credințele polarizate devine tot mai mare. Posibilitățile periculoase se înmulțesc și ele. Extrema dreaptă. ISIS. Brexit. Trump.

Prin această gândire binară persistentă, capacitatea noastra de cugetare rațională și nuanțată - capacitatea de a vedea griul, mai curand decât numai albul și negrul - începe să se erodeze.

"Prin aceasta carte, Kevin Dutton ofera lamuriri simplificatoare, clarificatoare si esentiale despre caracterul alegerii umane si al modului de a lua o decizie. Dupa ce o veti citi, nu veti mai gandi la fel despre gandire."-Profesor Robert Cialdini, autor al Psihologia persuasiunii

"Kevin Dutton are marele dar de a vedea in comportamentul uman tipare care pentru noi sunt invizibile. Si nu numai atat; el vorbeste despre descoperirile sale, despre implicatiile lor pentru noi toti, cu flerul si claritatea unui povestitor experimentat. Tot ceea ce spune el mi se pare fascinant, important si in intregime convingator."-Sir Philip Pullman