O gură de aer - George Orwell

epicentru stock
epicentru id 9789734684496

Autor George Orwell
Traducere Ciprian Siulea
Editura Polirom
Colecția Top 10+
paperback, 276 p.
ISBN 9789734684496


O gura de aer a fost publicat la scurt timp dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, astfel incit tema idilica este doar o suprafata sub care se ascunde o tenta pesimista – industrializarea si capitalismul au distrus vechea Anglie, iar tonul romanului prevede amenintari care abia urmeaza sa copleseasca omenirea.

 

George Bowling este agent de asigurari. Are patruzeci si cinci de ani, e casatorit, tata a doi copii, cu rate la banca, cu o burta respectabila si o proteza dentara pe care abia a inlocuit-o. Razboiul bate la usa, viitorul il inspaiminta, iar pina la goana nebuna dupa mincare, la soldatii viermuind ca gindacii, la politia secreta si la dictatura nu mai e decit un pas. Trebuie sa evadeze si singura scapare este lumea copilariei, oraselul care in mintea lui George apare ca un colt de rai, linistit si senin. Ce va gasi el oare acolo?

 

„Nespus de amuzant, in acelasi timp plin de un realism spumos, debordind de viata, O gura de aer contine embrionul altor doua carti: 1984 si Ferma animalelor. Nu cunosc prea multe romane care sa aiba in ele materie cit pentru trei volume si din care sa se mai si inteleaga ceva.” (John Casey, Sunday Times)

 

O gura de aer este un roman in care vigoarea realista e intrecuta doar de o imaginatie nemarginita. Asta face din George Orwell un mare profet intr-o lume in care adevaratii ginditori au devenit o minoritate.” (The New York Herald Tribune Book Review)