Poartă-ți plugul peste oasele morților

epicentru stock
epicentru id 978-973-46-7937-9

Olga Tokarczuk 

Număr pagini: 288                                                                   

ISBN: 978-973-46-7937-9                                                                   

Tip ediție: broșată                                                                   

Format: 130x200                                                                   

An apariție: 2019

Premiul Nobel pentru Literatură 2018

Roman nominalizat la Man Booker International Prize 2019

Într-un cătun de la graniţa Poloniei cu Cehia, unde trăiesc aproape izolaţi de lume un grup de localnici şi cîţiva proprietari ai unor case de vacanţă, au loc o serie de crime. Victimele se dovedesc a fi vînători pasionaţi, iar dacă e să ascultăm opinia bătrînei doamne Duszejko, a cărei voce spune întreaga poveste, animalele sălbatice nu sînt tocmai străine de crime. Însă doamna Duszejko, o apărătoare a animalelor, e ea însăşi un personaj ciudat: profesoară de engleză pensionară, pasionată de astrologie şi, în acelaşi timp, de poezia lui William Blake, ale cărui versuri apocaliptice apar ca un laitmotiv în întregul volum. Intriga poliţistă şi atmosfera mistică şi misterioasă sînt ţesute pe un decor contemporan familiar, cel al lumii postcomuniste din Europa de Est, o lume coruptă, obsedată de bani şi de prestigiu social. Nu lipsită de o doză de umor şi ironie insinuată abil, Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor este un nou tur de forţă al remarcabilei prozatoare poloneze.

Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor etalează din plin calităţile care au făcut ca Olga Tokarczuk să devină o prezenţă atît de remarcabilă în literatura contemporană... Este un amalgam uluitor de roman poliţist, comedie şi tratat politic, scris de o femeie a cărei inteligenţă extraordinară se îmbină cu o sensibilitate anarhică.” (The Guardian)

„Olga Tokarczuk se dovedeşte încă o dată o maestră a «romanului problematic», elaborînd ceva ce este, concomitent, o poveste captivantă, un eseu echilibrat şi un manifest îndîrjit.” (World Literature Today)

„Tokarczuk este unul dintre cei mai îndrăzneţi şi mai originali scriitori din Europa...” (Los Angeles Review of Books)

„Tokarczuk se numără printre cei cîţiva romancieri reprezentativi ai Europei ultimului sfert de secol.” (The Economist)