Nu vreau la culcare! - Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland

epicentru stock
epicentru id 9786068544113

Grupa de vârstă: 2–7 ani

20 × 26 cm/ carte cu coperta cartonată/ 32 pag. 

ISBN: 978-606-8544-11-3/ An apariție: 2015

de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ilon Wikland


Toți copiii trebuie să meargă seara la culcare. Sigur, așa spun părinții. Dar de ce trebuie? Cum să pierzi atâta timp cu strânsul jucăriilor, spălatul pe dinți, îmbrăcatul în pijamale, când sunt multe alte lucruri interesante și distractive de făcut? Cum să stai într-un loc și să dormi în loc să alergi, să țopăi și să strigi prin toată casa?

  

— Nu vreau la culcare! 

  

Oare cine strigă așa? Este Lasse, care are cinci ani și care nu vrea niciodată, dar niciodată, să meargă la culcare!     Atunci când mama lui îi spune:     

  

— Hai, micuțule, sus în pat acum.     

  

Lasse răspunde:     

  

— Întâi să fac un garaj pentru mașinuță.     

  

Sau:

    

— Întâi să desenez un omuleț. 

  

Câteodată vrea doar să sară de     patru ori de pe masa din bucătărie     sau să împungă cu degetul în     gaura din ciorap să vadă dacă     gaura se mărește — iar gaura se     mărește. Întotdeauna.     Apoi vrea doar să se ascundă un     pic în spatele balansoarului, ca     mama să nu-l găsească. 

  

Până la urmă, mama se satură de     atâția "Întâi să..." Îl ia pe Lasse pe     sus, îl dezbracă imediat și-l bagă în     pat, în timp ce el tot strigă:

  

— Nu vreau la culcare!

(Traducere: Claudia Nystrand)         

Nu vreau la culcare, de Astrid Lindgren, ilustratie de Ilon Wikland

     

Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscută scriitoare suedeză de literatură pentru copii. Copilăria și-a petrecut-o la ferma părinților, alături de fratele său și de cele două surori. Dragostea cu care a fost înconjurată de părinți, aventurile copilărești și jocurile cu frații săi au fost sursa inepuizabilă de inspirație pentru poveștile și personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre cărți și a fost toată viața o mare susținătoare a lecturii în rândul copiilor: „O copilărie fără cărți nu este copilărie. E ca și cum ai fi izgonit din locul fermecat în care poți găsi bucuria în stare pură.” Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi și au făcut obiectul multor ecranizări. După Frații Grimm și Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatură pentru copii. În 1954, scriitoarea a primit premiul H. C. Andersen, cea mai importantă distincție în domeniul literaturii pentru copii. În semn de recunoștință pentru cărțile sale care au încântat generații întregi, primul satelit suedez, lansat în 1995, a fost numit „Astrid 1”. La bordul său se află trei instrumente care poartă numele a trei personaje din cărțile sale: Pippi, Mio și Emil.

        

Ilon Wikland (n. 1930) este o ilustratoare de origine estoniană care a ajuns în Suedia ca refugiat în 1944. În 1953           a fost angajată la editura Rabén & Sjögren, unde a întâlnit-o           pe Astrid Lindgren și au început o lungă și fertilă colaborare.           Dintre toți artiștii cu care a lucrat scriitoarea suedeză,           Ilon Wikland este cea care i-a ilustrat cele mai multe           dintre cărți, inclusiv toate operele sale majore.