Micul Nor - Eric Carle

epicentru stock
epicentru id 9786068544779

Grupa de vârstă: 0–5 ani

13 × 18 cm/ carte cartonată integral/ 28 pag. 

ISBN: 978-606-8544-77-9/ An apariție: 2018

Traducere de: Florin Bican

de Eric Carle

Ca să-și ia zborul, copiii trebuie să viseze

În toate cărțile sale, Eric Carle reușește într-un mod remarcabil să creeze povești pornind de la felul cum  văd copii lumea. Micul Nor nu e decât un copil pus pe joacă. Ce-ar fi să zboare pe aici? Sau pe dincolo? Sau peste casele acelea? Ce-ar fi să se transforme într-un avion? Sau într-un copac? Și cum fac oare norii cei mari să plouă?

 

Ca și alte minunate cărți-jucărie de Eric Carle, „Micul Nor” are curajul de-a propune un mesaj simplu, aparent fără nici o încărcătură „educativă” - copiii nu vor învăța nimic concret, măsurabil, așa cum cer părinților unele teorii ale educației care aduc mai mult cu niște  dogme severe. Ce-ar fi să-i eliberăm din când în când pe copii de activități, proiecte, teme peste teme, cursuri, examene, meditații, concursuri și să-i lăsăm o vreme să nu facă nimic altceva decât să urmărească norii de pe cer? Ca să-și poată lua  zborul, copiii trebuie să viseze. 

 

  
    

Micul Nor se făcu o oaie.
      Oile și norii arată câteodată la fel.
      Micul Nor se făcu avion.
      Micul Nor vedea adesea avioane    zburând printre nori.
      Micul Nor se făcu iepuraș.
      Îi plăcea să se uite la iepuri       cum zburdă pe câmp.
     
      
    (Traducere de Florin Bican)     

  

Micul nor  

Arta lui Eric Carle este distinctă şi uşor de recunoscut. Ca tehnică, Eric Carle foloseşte colajul din hârtie pictată cu diverse modele şi texturi, pe care o decupează şi apoi combină fragmentele pentru a forma acele imagini de neuitat, în culori strălucitoare, care-l fac unic. Secretul succesului lui Eric Carle provine din respectul şi înţelegerea sa intuitivă faţă de copii, care-l simt ca pe cineva care le împărtăşeşte cele mai profunde gânduri şi emoţii.