Fabule

epicentru stock
epicentru id 978-606-85440-3-8

Grupa de vârstă: 3–10 ani

20 × 26 cm/ carte cu coperta plastifiată/ 48 pag. 

ISBN: 978-606-85440-3-8/ An apariție: 2014

Antologie ilustrată de Livia Coloji

Antologie de fabule clasice românești:

Gheorghe Asachi, Anton Pann,
  Grigore Alexandrescu, Alecu Donici, George Topîrceanu

 

 

Copile drag,

 

Cartea ce o ții în față nu-i o carte oarecare. E o carte isteață, ce te-nvață despre viață. În ea vei întâlni fel de fel de animale — și e tare de mirare că toate sunt vorbitoare! Iar, ca orice animal, toate-au un nărav măcar. Lăcomia și hoția, lenea și fățărnicia, răutatea, fudulia, minciuna și vorbăria, îngâmfarea, viclenia, peste toate și prostia! — trăsături dobitocești pe care le întâlnești, din păcate, nu doar în carte, nici doar în poiană ori în savană, ci le vezi încununate, ba chiar țanțoș purtate ca niște pietre de mare preț de oricare nătăfleț. 

 

Însă tu să iei aminte, ca un copilaș cuminte, să citești și să primești, să crești, să te înțelepțești, nu cumva să te trezești peste câțiva ani, așa, că te vei asemăna ba cu leul la vânat, ba cu musca la arat, ba cu corbul înșelat, ba cu boul deputat. Tu să fii un împărat: nobil, curajos și darnic, drept, prietenos și harnic, înțelept și bucuros și la suflet luminos. Căci în lumea asta mare, de la lună pân' la soare, nu-i nimica mai de preț ca un copilaș isteț. Și nimic mai scump pe lume ca un dram de-nțelepciune! 

 

Hai, acum te du, copile, într-a cărții noastre file, fă dreptate între toate animalele din carte, căutând cine-a greșit și cine-a fost păcălit. Eu atât o să-ți mai spun: fii tu eroul cel bun!

 

Fabule

 

LIVIA COLOJI a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest din Timișoara și a lucrat timp de câțiva ani ca grafician la un important studio de design din același oraș. Din 2006, este ilustrator liber profesionist, iar ilustrația de carte pentru copii a devenit domeniul preferat de activitate. Colaborează cu numeroase edituri din țară și din străinătate, participă la cele mai importante expoziții de ilustrație și târguri de profil și susține periodic prezentări și ateliere pentru cei interesați de acest domeniu. 

 

Cu fabulele, Livia Coloji s-a întâlnit pentru prima dată, cum e și firesc, în copilărie. De atunci, s-au mai revăzut de câteva ori, însă abia acum a avut ocazia să le și deseneze. A făcut-o combinând într-o manieră proprie stilul geometric și decorativ al anilor '60 cu arta naivă populară. Le-a desenat cu mult drag pentru că Livia crede în puterea lor moralizatoare, mereu actuală, și-n frumusețea și simplitatea poveștilor. Informații despre cărțile Liviei Coloji și despre proiectele sale pot fi găsite pe www.illustration.ro.