Arta de a te cunoaste - Jennifer Ouellette Arta de a te cunoaste - Jennifer Ouellette

epicentru stock
epicentru id 978-606-8564-07-4

An aparitie: octombrie 2015

Format: 135 x 210 mm

Nr. pagini: 368

Traducator: Loredana Bucuroaia

Jennifer Ouellette a absolvit studii de filologie si, printr-un accident fericit, a devenit autoare de texte stiintifice din cele mai diverse domenii, publicate in The Washington Post, Discover, Slate, Salon si Nature.
Este interesata de conexiunile intre stiinta, pop culture si lumea reala. A publicat articole despre pseudo­stiinte, modele de fractali in picturile lui Jackson Pollock, stiinta iodlerului, acustica piramidelor Maya si multe alte subiecte pitoresti. Scrie cu regularitate pentru Discovery News si are un blog numit Cocktail Party Physics pe site-ul Scientific American. Intre 2008 si 2010, Jennifer Ouellette a fost directorul programului Science and Entertainment Exchange, o initiativa a National Academy of Sciences din Statele Unite, care incurajeaza dialogul dintre oamenii de stiinta si profesionistii din industria culturala. Locuieste in Los Angeles impreuna cu sotul sau, fizicianul Sean Carroll.

 -------------------------------------

 C R E I E R U L   U M A N .
D A C A   A R   F I   A T A T   D E   S I M P L U ,
I N C A T   S A - L   P U T E M   I N T E L E G E ,
A T U N C I   s I   N O I   A M   F I   L A   F E L   D E   S I M P L I ,
I N C A T   N U   A M   P U T E A   S A   O   F A C E M .

Misterele identitatii, umor inteligent, un cocktail fresh si acidulat de pop culture si stiinta in stare pura, intr-o ingenioasa explorare a modului in care devenim ceea ce suntem. Descoperirea de sine si experiente nu tocmai obisnuite, cartografierea creierului si scurte incursiuni psihedelice.

„Nu vorbi despre tine, pentru ca sigur vei avea de pierdut; daca te subestimezi, te vor crede toti; daca te lauzi, nu te va crede nimeni.“ - MICHEL DE MONTAIGNE

„Matusa Alexandra era neinduplecata in privinta imbracamintei mele. Zicea ca n-am sa ajung cu niciun chip o adevarata lady atat timp cat port pantaloni; si cand i-am spus ca rochia nu mi-ar ingadui sa fac nimic, mi-a replicat ca nici n-ar trebui sa-mi permit ceea ce ma lasa pantalonii sa fac.“ - HARPER LEE, Sa ucizi o pasare cantatoare

„Lewis a fost un fauritor de mituri. A inteles nevoia omeneasca innascuta de a spune povesti. A mai stiut si ca fiintele umane sunt supuse greselii si predispuse sa se amageasca pe sine. La fel ca Orual, ne petrecem viata brodand o poveste despre noi insine. Facuta si refacuta pana cand reusim sa ne croim drumul spre adevar si sa spunem ceea ce vrem sa spunem de fapt.
Chiar vrei sa stii cine sunt?
Atunci, haide sa-ti spun o poveste.
[…]
Intreaba un fizician si iti va spune ca esti o colectie de atomi (compusi din particule si mai mici, subatomice) care se supun unor legi bine definite si interactioneaza prin forte.
Intreaba un biolog si s-ar putea sa-ti explice ca esti un organism a carui forma a rezul­tat din procese complicate antrenand gene, proteine si nenumarate reactii biochimice care lucreaza in tandem cu factorii de mediu pentru a modela un individ unic.
Un neuro­cercetator ar putea sa indice complicatele conexiuni ale creierului drept esenta sinelui, in timp ce un psiholog social ar putea spune ca ne definim prin interactiunile noastre cu ceilalti si prin locul pe care il ocupam in societate – sau prin „lucrurile“ noastre, obiectele mate­riale de care ne inconjuram.
Si daca intrebi anumiti filozofi francezi e posibil sa afli ca sinele este doar un construct cul­tural, iar realitatea insasi este doar o iluzie persistenta, moment in care iti va exploda capul.
[…]
Creierul nu face o diferenta prea mare intre a citi despre o experienta, a asculta o descriere si a o trai propriu-zis.“ - JENNIFER OUELLETTE, Arta de a te cunoaste