Vă spun sincer, mint perfect sau arta compromisului

epicentru stock

Ute Ehrhardt, Wilhelm Johnen
Colecţia: savoir-vivre
Traducere: Mihai Moroiu
Ilustraţia copertei: Irina Dobrescu
135 x 210 mm; 292 pp.
Broşată, cu clape
ISBN 978-606-93421-1-4


Ute Ehrhardt s-a născut în 1956 la Kassel, în Germania. Este licenţiată în psihologie şi lucrează ca psihoterapeut, consultant de carieră şi mediator. Susţine seminarii de psihologie în domeniul economic şi oferă consultanţă pentru corporaţii. Este căsătorită cu Wilhelm Johnen, coautorul acestei lucrări.
A scris celebrul volum Fetele bune ajung în rai, fetele rele ajung unde vor.

Minciuni estetice şi gena egoistă, intimitate versus pasiune, ambalajul amăgirilor şi raţia de fericire.
Unii mint, iar altora le place să creadă, pentru că iubirea adevărată cu minciună subţire se ţine.

„ÎNVĂŢAŢI-I PE COPIII VOŞTRI CE ÎNSEAMNĂ ADEVĂRUL,
DAR PREGĂ­TIŢI-I PENTRU O LUME PLINĂ DE MINCIUNI.“

WERNER MITSCH

Domni, doamne şi minciuni • De la shopping-ul de gene la puii de cuc • Când măştile cad • Despărţirea doare, dar insistenţa doare şi mai mult! • Minciuni pentru începători • Minciuni rafinate • Minciunile reuşite sunt mult mai interesante decât adevărurile plicticoase • Minciuni în stare pură • Mici răzbunări pentru novici • Breviarul minciunii.

„Inventatorul minciunii de circumstanţă iubea pacea mai mult decât adevărul.“ - JAMES JOYCE

„Este recomandabil să-ţi etalezi inteligenţa prin ceea ce treci sub tăcere, decât prin ceea ce spui.“ - ARTHUR SCHOPENHAUER

„Minciuna poate fi mărturisită, dar adevărul trebuie să îl păstrezi numai pentru tine.“ - EMIL STEINBERGER


PLACEBO, SAU MINCIUNA TE FACE BINE

Dacă medicul vă asigură: „Este exact remediul de care aveţi nevoie!“, vă face o promisiune care se poate adeveri şi în condiţiile în care pastilele nu conţin nicio componentă activă.
Placebo, adică preparate inactive pe bază de zahăr sau de amidon, cu efect garantat la 25 până la 40% din totalul pacienţilor.
Pastilele placebo de culoare roşie funcţionează mai bine decât cele albe, cele mari mai bine decât cele mici, iar trei tablete mai bine decât două. Şi atunci când sunt administrate de medicul-şef, reuşita este mai mare decât dacă sunt luate din mâna asistentei.

Suntem capabili să distorsionăm evenimentele şi să le aranjăm cu migală toate detaliile, până când trecutul începe să corespundă idealului nostru. Ca să ne putem aduce aminte de ele aşa cum ne-ar fi plăcut nouă să se petreacă.

De fapt, suntem mai degrabă suma amintirilor noastre – sau a ce ne convine să ne amintim – decât suma experienţelor reale prin care am trecut.

„Când îl lipseşti pe un om obişnuit de minciuna vieţii lui, îl lipseşti şi de fericire.“ - HENRIK IBSEN

Fără nicio îndoială, minţitul este o aptitudine profund umană, la care se poate recurge inteligent şi complex, în special în momentele de maximă importanţă din viaţă.
„Cum aş putea să-l atrag?“ Direcţiile de lovitură sunt clare.
Orice femeie se poate transforma într-o tentaţie, într-o ediţie specială calină a propriului eu, motivată sexual, dispusă să se adapteze.
În varianta sa de ispitire, bărbatul joacă rolul cavalerului onorabil şi energic, care-i citeşte din priviri toate dorinţele alesei, curajos, puternic şi fidel fără limite. Doar îndrăgostiţii sunt în stare să creadă că lumea poate fi populată cu asemenea alese specii umane, trăindu-şi extazul câtă vreme se pot hrăni cu iluzii. Dar majoritatea se trezesc, mai devreme sau mai târziu. Să fie oare un motiv pentru care să li se interzică să moţăie puţin sub soarele fierbinte al iubirii? Nu! Într-un cuplu, câtă vreme partenerii sunt purtaţi de valul ameţitor
al iubirii, trăiesc deopotrivă ca într-o beţie, sub al cărei efect năucitor cutreieră o lume plină de minuni, dispuşi să nege cu tărie că se vor mai trezi vreodată.

din capitolul „Limbajul amăgirilor“

„Pe dragostea la prima vedere te poţi baza tot atât de mult cât pe un diagnostic pus după o primă strângere de mână.“ - GEORGE BERNARD SHAW

Aşa cum păunii îşi expun coada maiestuoasă, şi unii bărbaţi îşi etalează ceasul Breitling, costumul Armani sau stiloul Montblanc. Iar doamnele care doresc să facă impresie îşi flutură nonşalant, cu aceeaşi voluptate, paleta de accesorii de la Versace, Louis Vuitton ori Gucci. Şi mâine s-ar putea să fie cu totul altceva en vogue. Dar ceea ce rămâne veşnic de neclintit este preţul. Care trebuie să fie exorbitant. Pentru ca toată lumea să ştie: „Nu-şi permite oricine.“ Când vrei să te impui, nimic nu e mai eficient decât luxul.
Rămâne de stabilit însă dacă purtătorii unor asemenea însemne ale succesului şi bogăţiei au cu adevărat succes şi bogăţie. Dar, indiferent cum stau lucrurile, armate întregi de manageri urmează aceleaşi precepte de vestimentaţie, fluturându-şi simbolul statutului social. Iar dacă s-ar întâmpla ca extrasul de cont să nu poată ţine pasul cu simbolurile bunăstării, nu ar fi nicio problemă. Pentru că există soluţii. În America, unde multe sunt împinse la extrem, nevoia de simboluri palpabile ale prestigiului nu cunoaşte limite: mai nou, şi extrasul de cont se poate face la comandă! Pentru ca apoi să îl „uiţi pe masă la restaurant, ca din întâmplare“, ceea ce are un efect „irezistibil“ faţă de orice alt accesoriu scump şi ostentativ.

din capitolul „Când măştile cad“

„De pe urma unui compliment bun trăiesc şi două luni.“ - MARK TWAIN

Învăţăm să vorbim. Învăţăm să interpretăm vocea celor din jur şi limbajul lor corporal, dar vrem să învăţăm şi să „simţim minciunile“. Şi, cât se poate de firesc, de ce nu am „învăţa să minţim“ şi noi? Viaţa e plină de contradicţii, pe care le trăim cu intensitate.
Ni se încredinţează secrete, pe care apoi le păzim ca să nu iasă la lumină. Facem mărturisiri şi sperăm ca şi ele să fie la fel de bine păstrate. Dar fără o anumită tehnică de manipulare, nimeni nu este în stare să păstreze prea multă vreme un secret. Şi să nu ţinem seama de asta e o dovadă de pură naivitate, dar şi o opţiune nesăbuită.
Adevărul nu poate fi spus în orice clipă, iar uneori mai are nevoie şi de puţină minciună:
• Politeţea pretinde minciună.
• Amabilitatea pretinde minciună.
• Etica pretinde minciună.
• Familiaritatea pretinde minciună.
• Omenia pretinde minciună.
• Contactul social pretinde minciună.
• Comportamentul respectuos pretinde minciună.