Jurnal de lectură

epicentru stock
171 lei
160 lei

Alberto Manguel
Colecţia: savoir-vivre
Traducere: Ioana Ieronim
Ilustraţia copertei: Stela Lie
135 x 210 mm; 224 pp.
Broşată, cu clape
ISBN 978-606-93227-6-5


Asemenea spiritului său tutelar, Borges, Alberto Manguel e un autentic cetăţean al lumii. A absorbit culturi multiple, a avut destinul călătoriei de foarte timpuriu şi consideră că adevărata sa patrie este literatura. Născut la Buenos Aires în 1948, şi-a petrecut copilăria în Israel, unde tatăl lui era ambasador. Experienţa sa întemeie­toare a avut loc în adolescenţă, când l-a întâlnit pe Borges, ajuns aproape orb, căruia i-a citit ani la rând. I-a dedicat apoi bătrânului său maestru pagini de neuitat. Manguel, cetăţean canadian, locuieşte în prezent într-o mică localitate franceză din regiunea Poitou-Charentes, unde a cumpărat o fostă casă parohială, pe care a transformat-o într-o enormă bibliotecă personală, ce-i găzduieşte cele peste treizeci de mii de volume. Gândirea profundă se asociază cu o mână uşoară şi cu darul povestirii învăluit în charisma scrisului. De o cordială erudiţie, Manguel rămâne un profet al lecturii. Asemenea unui preot sau credincios inspirat, el ne invită să trecem pragul copertelor – pentru a descoperi minunea cărţilor, minunea care ne face oameni deplini.

Jurnalul de lectură: un volum de note, gânduri şi impresii de călătorie despre prieteni, despre evenimente publice şi personale, provocate toate de lectura sa. De la Don Quijote (august) la Insula Doctorului Moreau (februarie) şi la Kim (aprilie), Manguel ne poartă printr-o aventură unică în literatură şi în viaţă şi demonstrează cum, pentru cititorul pasionat, una nu poate fi separată de cealaltă.

Un Don Juan al cărţilor? Un jurnal elegant eliptic şi confuz contemporan, despre oraşe revizitate şi cărţi recitite. Manguel? Un strălucit causeur şi conferenţiar pe toate continentele.

„Lecturile sale sunt eclectice, de la H.G. Wells la Conan Doyle, de la Margaret Atwood la Kipling şi Goethe, trecând prin Chateaubriand, Virginia Woolf şi Chesterton. Manguel găseşte un deliciu în alcătuirea listelor, fie ele de autori preferaţi de romane poliţiste, de oameni de ştiinţă, de nebuni sau de eroi ai literaturii. Jurnalul său este o mină de aur a «Neaşteptatului», iar personalitatea sa caldă şi profund cultivată îi va vrăji pe toţi cei care se dau în vânt să citească şi să reflecteze.“ - Publishers Weekly

„Un cititor excepţional de sensibil, un savant literat şi cosmopolit, plin de discernământ, Manguel scrie despre cărţi într-un amestec viu de autobiografie şi critică literară, care îşi găseşte o formă fericită ce se ascunde sub un nume atât de simplu: Jurnal de lectură.“ - Booklist

Jurnal de lecturăUna dintre cele mai plăcute cărţi ce-ţi poate ieşi în cale. E dificil să nu-ţi doreşti, citind-o, să îţi deschizi propriile tale liste şi jurnale şi de mozaicuri literare. Cea mai apropiată formă de lectură de căpătâi şi cea mai vie, în acelaşi timp, capabilă să contopească subtil cei mai mulţi cititori şi cei mai mulţi autori.

„Lectura este o îndeletnicire confortabilă, solitară, tihnită şi senzuală.“ - Alberto Manguel

O idee elegantă şi binevenită, pe subiectul miracolului minor care se petrece ori de câte ori deschidem o carte şi o lume prinde formă în mâinile noastre: reflecţiile unui cititor pasionat asupra unui an al cărţilor.   În vreme ce călătorea la Calgary, Alberto Manguel a fost frapat că romanul pe care îl citea (Afinităţi elective, Goethe) părea să reflecte haosul social al lumii în care trăia.  Un articol din ziarul acelei zile era brusc pus în lumină de un pasaj din roman, o lungă reflecţie stârnită de un singur cuvânt.  Atunci a hotărât să păstreze aceste momente, recitind o carte în fiecare lună, alcă­tuindu-şi astfel Jurnalul, de o voluptate molipsitoare a lecturii, care, ca orice literatură de calitate, re­prezintă un adevărat festin intelectual pentru gândire.

Jurnal de lectură