Istoria vinului

epicentru stock

Ian Tattersall & Rob DeSalle
Colecţia: in vino veritas
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Revizie şi adaptare şi de specialitate: Cătălin Păduraru
Ilustraţia copertei: Cristiana Radu
135 x 210 mm; 352 pp.
Color; broşată cu clape
ISBN 978-606-8564-73-9

Ian Tattersall este curator emerit în divizia de Antropologie a Muzeului ame­rican de istorie naturală, New York.

Rob DeSalle este curator de entomologie la Institutul Sackler pentru genomică comparativă, Muzeul american de istorie naturală, New York.

V I N U L   Î N S E A M N Ă   A R T Ă  ,
V I N U L   Î N S E A M N Ă   R I T U A L ,
V I N U L   Î N S E A M N Ă   C U L T U R Ă ,
V I N U L   Î N S E A M N Ă   P A S I U N E .

O fermecătoare enciclopedie cu planşe color, o neaşteptată istorie filtrată prin bobul de strugure, din cele mai însorite podgorii până în cele mai elegante sticle de elixir.
Fascinaţie şi magie, imaginaţie şi cunoaştere de milenii, antropologie, arheologie, istorie clasică şi, mai presus de toate, artă în stare lichidă.

„Tattersall şi DeSalle ne-au oferit o carte originală, profundă, dar accesibilă, care-i va incita în egală măsură pe iubitorii vinului și pe profesioniști, oferind neaşteptate puncte de vedere asupra subiectului… O contribuție însemnată la literatura genului.“ - PASCALINE LEPELTIER, maestru somelier, Rouge Tomate Chelsea

„Ian Tattersall şi Rob DeSalle au scris una dintre cele mai fascinante cărți despre vin. Savanți-povestitori desăvârșiți, ei ne poartă în «universuri» ale vinului care au fost rareori explorate. Mi-a plăcut teribil s-o citesc!“ - KAREN MACNEIL, The Wine Bible

De pe drumul care șerpuiește spre nord, printre podgorii, de la Chagny spre Beaune, cu greu se poate observa coama scundă și acoperită cu viţă-de-vie de la orizont. Cunoscută ca Mont Rachaz, de când a fost prima dată consemnată ca podgorie, în 1252, colina reprezintă o trăsătură absolut banală a peisajului din Bur­gundia. Dar vinurile! Stratul subțire de calcar amestecat cu argilă calcaroasă care acoperă versanții a produs cel mai spectaculos terroir cultivat cu viță de oriunde din lume. Cu ani în urmă, când simplii muritori își puteau încă permite astfel de gesturi, deși cu totul ocazional, am cheltuit, cu vinovăție, o sumă impresionantă pe o sticlă produsă de podgoria Montrachet. Încercăm și acum, zadarnic, să regăsim magia clipei în care am gustat vinul acela.

Care vin se adresează mai bine simțurilor decât șampania? Șampania scânteiază în cupă, îți șuieră ușor la ureche și are o aromă care variază de la nuci la pere coapte și pâine proaspăt prăjită şi îţi explodează în cerul gurii cu o efervescență delicată. O șampanie excelentă incită limba printr-o cascadă de senzații, înainte de a se destrăma cu o lentoare ce dăinuie. Șampania trezește toate simțurile care pot fi trezite și de un vin. În toată lumea se produc multe vinuri spumante, nu în ultimul rând în Italia și California, dar, la răstimpuri, nimic nu seamănă cu revenirea la o sticlă excelentă de Champagne.

Produse similare