Escrocii galeriilor de artă

epicentru stock

Philip Hook
Colecţia: savoir-vivre
Traducere: Mihai Moroiu
Ilustraţia copertei: Cristiana Radu
135 x 210 mm; 376 pp.
Broşată cu clape
ISBN 978-606-8564-90-6


Philip Hook este director al departamentului de Artă Modernă și Impresionism la Sotheby’s din Londra.
A lucrat în departamentul de Pictură a secolului al XIX-lea de la Christie’s. De patruzeci de ani participă cu regularitate la faimoasa emisiune BBC Antiques Roadshow.

I N I Ț I A Ț I   Ș I   F R A I E R I ,   S P I O N I   Ș I   A N A R H I Ș T I ,
E R U D I Ț I ,   A R I S T O C R A Ț I   Ș I   C O N N A I S S E U R I ,
L Ă C O M I E   Ș I   G E N E R O Z I T A T E ,  
G L O R I E   Ș I    C O N F I D E N Ț I A L I T A T E ,  
G E N I U   Ș I   M U L T Ă   A R T Ă .   M A I   E X A C T ,  
A R T A   C O M E R Ț U L U I   C U   A R T Ă .

Cea dintâi istorie a dealerilor de artă, aceste extraordinare și discrete personaje care și-au construit profesia în jurul unui singur talent: acela de a identifica precis calitățile inefabile, dar infinit de valoroase, care caracterizează capodoperele – și de a găsi clienți pentru care aceste calități sunt irezistibile.

Duveen, cel care i-a adus pe vechii maeștri în America;  Paul Durand-Ruel, apărătorul impresioniștilor; Daniel-Henry Kahnweiler, marele preot al Cubismului; Leo Castelli, dealer și moașă pentru Expresionismul abstract și Pop Art; Peter Wilson, charismaticul președinte al Casei Sotheby’s, care a transformat licitațiile în spectacol de teatru.

Povestea lui Philip Hook ne poartă de la începuturile acestei meserii – la Antwerpen, unde picturile erau vândute la cântar – până la splendoarea galeriilor contemporane din New York, Londra sau Paris.

„O paradă de șarlatani, escroci și vizionari  în această istorie vie a celor două mii de ani de comerț cu artă… Hook scrie cu onestitate și detașare… şi aproape niciunul dintre personajele lui nu scapă cu față curată…“ - ROBERT EUSTACE, Saturday Telegraph