Creierul fericit - Dean Burnett

epicentru stock

Dean Burnett
Colecţia : savoir-vivre
Traducere: Mihai-Dan Pavelescu
Ilustraţia copertei: Cristiana Radu
135 x 210 mm; 360 pp.
Broşată, cu clape
ISBN 978-606-8977-11-9


Dr. Dean Burnett este profesor, neurocercetător la Cardiff University’s Institute of Psychological Medicine & Clinical Neurosciences. Timpul liber şi-l consacră spectacolelor de stand-up comedy și scrie un foarte apreciat blog științific – Brain Flapping – pentru ziarul The Guardian.

C R E I E R U L   F E R I C I T   S A U   F E R I C I R E A   L A   E A   A C A S Ă

Adio, pseudofilozofii și tehnici de management, manuale motivaționale, guru și psihologi pozitivi! Adio, bazaconii savante, adio, oameni fericiți cu creierul spălat!
Mai rămâne o singură întrebare: iubire, sex sau reflex?
A, da, și încă una: fericirea iese din bancomat?

Așadar, aceasta este o carte despre fericire și despre felul cum ne apare ea în creier. Ce o induce și de ce? De ce creierului nostru îi plac foarte mult unele lucruri și altele, categoric, nu?

„Dacă vrei să faci pe cineva fericit, nu e nevoie să fii lider, poţi să vinzi îngheţată.“ – STEVE JOBS

... Dar ce anume determină un om să fie fericit? De ce diferiți oameni se simt fericiți datorită unor diferiţi stimuli, în diferite momente? Care este scopul fericirii? Și, de fapt, există un scop al fericirii?  Având o predispoziție științifică, am încercat să caut răspunsul, dar n-am găsit decât o avalanșă de informaţii, toate dubioase într-o măsură sau alta, și toate insistând că au descoperit în mod cert secretele fericirii, universal valabile. Asta nu m-ar fi deranjat prea mult, dar aproape niciun secret din oferta lor nu folosea la ceva, nu putea să își depășească statutul de bazaconie. Prin urmare, din munții de informații acumulate, în urma prelucrării lor în creierul meu fericit, aveți această carte.

Ajunge să vă reproduc câteva titluri reale, cu litere de-o șchioapă, dintr-un tabloid celebru în țara mea: „Puteți uita de bani – aflați cum sexul și somnul sunt cheia fericirii”, „Cheia fericirii? Începe cu un salariu de 2 000 de euro”, „De ce secretul fericirii este să ai 37 de lucruri pe care să le îmbraci?”, „Adevărata cheie a fericirii? Dăruiți covrigi pe stradă” și așa mai departe. Fiecare înțelege ce vrea…

Există oare o modalitate sută la sută sigură de a induce fericire în orice creier uman, așa cum se pare că susțin atâția, sugerând că obținerea fericirii este cumva similară introdu­cerii parolei în contul bancar on-line?
Ar putea exista realmente fericirea eternă – și… ar fi ea oare de dorit? Oare nu cumva faptul că am simțit același lucru zi de zi, an după an, toată viața, este mai probabil să ne ducă în pragul nebuniei în loc să ne dăruiască satisfacția eternă? Și multe altele…

Fii fericit, toată lumea te iubeşte până începe competiţia.