De rasă

epicentru stock
208 lei
195 lei

Mic compendiu de maniere canine

Text şi ilustraţii: Fenella Smith & The Brothers McLeod

Colecţia savoir-vivre

Traducere: Radu Paraschivescu

Carte ilustrată color; 110 x 180 mm; 144 pp.

ISBN 978-606-8564-04-3


De la câinele-maimuță la regele Terrierilor, de la loialitate la distrugere, peste 100 de rase de câini ingenui, iscoditori, inteligenți, atașați, afectați, agitați, cocheți, nobili sau sălbatici, minioni sau uriași, din saloanele regale până în prerie, din ghețurile polare până în gențile de fițe.

Ciobănesc de Berna, membru al unei organizații secrete de salvare din Elveția.
Chihuahua. Un scandal monstru într-o geantă de fițe.
Ciobănesc de Flandra. Nume de lux. Câine de lux.
Lagatto Romagnolo, un nume de senator roman, un căutător de trufe alături de un pahar de chianti. Buon appetito!
Ciobănesc German. Suflet de comando, prieten de nădejde, dușman de temut.
Bedlington Terrier, rasă plină de grație și comportament de catâr.
Ciobănesc Belgian Malinois, agent în poliție și în armată.
Mops, afectuos, afurisit și mereu fericit. Când sforăie.
Bichon Maltez, câine de jucărie cu minte de jucărie.
Bloodhound, câine-detectiv și detectiv câinos.
Ciobănesc de Pirinei. Câine sau urs? Uriaș, alb și pufos. Adoră să fie adorat.
Cockapoo, ceva între Pudel și Prepelicar.
Coiot, și isteț, și rapid.
Coton de Tulear, o explozie într-o fabrică de vată.
Bulldog Francez. Tot un Bulldog. Dar ceva mai șic.
Norfolk Terrier, o piticanie robustă și civilizată.
Pomeranian, un ghem de puf polar.
Schipperke, câinele belgian de ciocolată neagră, mic, afurisit și mare distrugător.
Ciobănesc de Anatolia, stăpânul turmelor infinite.
Catahoula, temperamentalul Câine-Leopard.
Ciobănesc de Maremma. Expresie nobilă, de crainic de știri.
Bichon Frisé, pe cât de frumos, pe atât de frumos. Că despre inteligență nu poate fi vorba.

Suntem trei fraţi şi am crescut într-o gospodărie în care au trăit, de-a lungul anilor, doi cobai, un iepure, doi pui de găină, vreo cincisprezece insecte fasmide, trei caraşi, un banc întreg de peşti tropicali, patru pisici şi trei câini. Asta arată cât de mult iubea mama animalele şi, dată fiind alergia tatei la cele mai multe dintre ele, cât de mult o iubea tata pe mama.
Primul nostru câine a venit în 1985, când eu aveam doar zece ani. Era o femelă de West Highland White Terrier pe nume Suzie. N-a trecut mult şi i s-a alăturat Sophie, o femelă de Yorkshire Terrier cu urechi de liliac. Pisicii nu i-a spus mare lucru. Şi nici mie. Când a venit Suzie, ţin minte că n-am ştiut ce să cred. Îmi doream neapărat un câine, numai că ideea mea de câine era bătută în cuie. Câinii erau mari şi galbeni (de fapt, erau Golden Retrieveri), veseli şi având forma unui cârnat negru (ca Sachsundul Zunty al mătuşicii noastre Pam). Nu erau albi, mici şi drăguţei. În ciuda acestui handicap timpuriu, a început să-mi placă foarte mult de Suzie (mai puţin lătratul care-ţi spărgea urechile şi plăcerea de-a se tăvăli prin substanţe toxice). De atunci încoace, familia noastră cuprinde un Cairn, un Border Terrier, un Border Collie şi un Labrador Negru.
Fraţii mei şi cu mine am avut o copilărie de-a dreptul idilică: părinţi cu care ne distram toată ziua, o mulţime de animale şi nişte vremuri de care copiii de azi nu prea mai au parte, de când a început să-şi vâre nasul tehnica.
Felul cum ne-au încurajat părinţii să rămânem noi înşine şi să ne cunoaştem interesul ne-a făcut să avem calităţi diferite şi concepţii diferite despre lume, dar în acelaşi timp să rămânem prieteni la cataramă. Scrierea acestei cărţi împreună cu fraţii mei a fost un proces de instruire (Myles, care e foarte inteligent, m-a învăţat totul despre maleabilitatea genetică a câinilor), de distracţie (Greg şi felul trăsnit în care vede lumea şi care i se reflectă în desenele uluitoare) şi de respect (pentru fraţii mei mai mari şi incredibil de talentaţi). Ne-a plăcut foarte mult s-o scriem şi sper să vă placă şi vouă s-o citiţi. E o combinaţie de informaţii utile şi interesante cu mici episoade de dat în spectacol. Cam cum stau lucrurile şi pe la noi prin familie. - Fenella Smith


Bineînţeles că ştiu despre câini că sunt de toate formele şi mărimile. Datorită maleabilităţii genomului canin, aceşti lupi domesticiţi pot fi mici ca un Chihuahua sau mari ca un Dog German. Câinii sunt nişte animale cu adevărat extraordinare. Ia gândiţi-vă c-ar fi oamenii atât de variaţi ca mărime, culoare, formă şi putere! Documentarea pentru această carte ne-a arătat că de fapt câinii erau mai diverşi decât ştiam. Înainte să începem, eu unul nu auzisem în viaţa mea de Catal Burunul cu nas despicat, de Inca Orchidul Peruvian fără păr sau de Telomianul căţărător.
Tehnic vorbind, ca să reprezinţi o rasă de câine trebuie să aparţii speciei canis lupus familiaris. Cartea aceasta prezintă şi câţiva câini sălbatici din alte specii – lupi, vulpi şi şacali (verii câinelui, dacă vreţi!) pentru simplul motiv că ni s-a părut că şi ei sunt interesanţi.
Sora mea, Fenella, şi cu mine ne-am distrat grozav făcând descrierile câinilor şi ne-am bucurat când am văzut de ce e-n stare fratele nostru, Greg, la capitolul ilustraţie. Cartea este o sărbătorire a câinelui în multe forme. Sperăm să recunoaşteţi o parte din personajele canine de aici din propria voastră viaţă şi în acelaşi timp să vă faceţi noi prieteni exotici. - Myles McLeod