Ne urcăm repede în avion, să facem shopping la New York, și aflăm la știrile orei 5 ce s-a petrecut în Australia, la 4.30. Trimitem e-mailuri în Noua Zeelandă și în trei minute primim răspuns. Dar, în esență, tot oameni ai Epocii de Piatră rămânem, ne purtăm în continuare la fel ca strămoșii noștri sălbatici, ne umplem stomacul până nu mai putem respira, ne simțim minunat la lumina lumânărilor și ne alegem partenerii exact după aceleași criterii. Cam așa începe și demonstrația, în cel mai amuzant registru încărcat de sobrietatea mileniilor ce ne apasă umerii de când am luat hotărârea că trebuie să fim bipezi!
Adesea renunțăm să ne mai punem întrebări. Și nu ne mai mirăm de ce privim fascinați un foc de artificii sau un foc de tabără, sau pur și simplu focul din șemineu. De unde atâta entuziasm?... Exact de la Maimuța din tine, care sare imediat cu o oglindă pe care ți-o pune în față. Oglinda propriei tale psiho-evoluții. Pentru că noi, cu toții, purtăm în continuare în creier și în gene o mulțime de „circuite“ ancestrale pline de mistere ancestrale. Iar pe măsură ce le descoperim, lumea din jur începe să devină tot mai limpede…
Ce legătură există între cinele romantice la lumina lumânărilor, ambuteiajele de pe autostrăzi și oamenii cavernelor? Natura are umorul ei ascuțit și contagios: realități uimitoare despre omul Epocii de Piatră, care există latent în fiecare din noi și preia comanda în situațiile cele mai neașteptate. Zburăm în jurul Pământului cu viteza sunetului, conducem mașina asistați de sisteme de navigare GPS și acumulăm biblioteci impresionante în minuscule plăcuțe argintii. Doar noi, oamenii, am rămas neschimbați în tot acest grăbit univers al perfecționării. Și înzestrări și percepții, și simțuri și dorințe, dar și intuiții... toate s-au păstrat în stare pură, cu mici, foarte mici excepții. În esență, ne vedem nevoiți să recunoaștem, suntem doar făpturi ale Epocii de Piatră într-o lume căreia, de fapt, nu îi facem față. Jürgen Brater, medic de profesie, demonstrează inteligent și alert cum iese la iveală maimuța din noi exact atunci când ne așteptăm mai puțin și oferă răspunsuri surprinzătoare la întrebările din fiecare zi:
Autor
Jürgen Brater s-a născut în 1948 și a absolvit studii de medicină și stomatologie, iar din 1996 are propriul său cabinet. Conduce cursuri de perfecționare pentru cadre medicale și desfășoară o intensă activitate științifică și publicistică. Titluri apărute: Lexikon der rätselhaften Körpervorgänge (Lexiconul proceselor enigmatice din corp), Generation Käfer (Generația broscuței), Bier auf Wein, das lass sein (Berea după vin e un chin) și Mehr Power! (Mai multă putere!).