În prima povestire, intitulată „În cușca libertății“, Iunia, elevă în clasa a V-a, încearcă să dezlege misterul unui roman pe jumătate rupt, descoperit de ea în apropierea locuinței. Atmosfera de suspiciune și teroare a României anilor ’50-’60 este filtrată prin percepția fetiței care ajunge treptat să se inițieze în arta supraviețuirii.
În cea de-a doua scriere, o versiune modificată a textului „Drumul spre Emaus“, apărut la Editura Vremea, 2002, Monica Pillat adoptă formula jurnalului de gânduri, urmărind pelerinajul sufletului ei prin amintiri, vise de noapte, cugetări și reverii de o viață.
Ambele proze se inspiră din biografia autoarei, comunicându-ne, prima, pe calea ficțiunii, iar cea de-a doua, pe calea confesiunii directe, experiența captivității și soluția descătușării spirituale. Memoria devine forța creatoare ce dă sens timpului cu care dansează.
Autor
Monica Pillat – nepoata poetului Ion Pillat și a pictoriței Maria Pillat-Brateș, fiica lui Dinu și a Corneliei Pillat, născută la 8 octombrie 1947, la București. Membră a Uniunii Scriitorilor, la secția poezie.
Absolventă a Facultății de limbi germanice, secția engleză-română (1970). Doctorat în literatură comparată (1978). Profesor în domeniul literaturii engleze și americane, la Catedra de limbi străine a Institutului Pedagogic din București (1970-1972) și apoi la Catedra de literatură engleză a Facultății de limbi străine, Universitatea București (1973-2005).