Un studiu flamboaiant-ştiințific, punctat cu nestemate de umor British şi cu relatări personale de o emoționantă sinceritate, un tur de forță printre capriciile creierului care o ia razna și de frică, și de plăcere, în încercarea sa de a se adapta. Pentru că nu speciile inteligente supraviețuiesc, ci speciile cu capacități adaptative.
Așteptările, standardele, capacitățile și limitele personale derivă dintr-un model mintal al modului în care funcționează lumea, un model creat și alimentat de creierul tău pe baza amintirilor, experiențelor și convingerilor proprii.
Stresul? Prima etapă a unei reacții fight-or-flight.
Bine ați venit în surprinzătorul univers al creierului personal, unde firul Psiho-Logic al Ariadnei vă va conduce printre circumvoluțiunile intime și atât de necunoscute, într-un carnaval de dorințe neîmplinite și de măști pentru propriul spectacol de suflet, regizat de enigma Creierului Psiho-Logic.
Eu am crescut într-un pub, într-un sat dintr-o fostă vale minieră din South Wales. [...] Dacă îți petreci copilăria într-un local unde se bea alcool, într-un sat muncitoresc, sărac şi izolat, ajungi – haideți să spunem – să te familiarizezi cu o mulțime de derapaje mintale. [...] Din multe puncte de vedere m-am simțit, mai târziu, în viață, ca un om crescut în junglă care merge la un curs de zoologie, unde primește un manual plin cu plante şi cu animale care lui îi sunt atât de familiare. „A, aşa se cheamă lucrurile astea!“, își va spune el. Multe aspecte despre care aveam să învăț mai târziu îmi erau atât de cunoscute, doar că nu am știut până atunci să le spun pe nume. Și nici să le descriu.
[...] creierul uman, [...] cel mai complex obiect din universul cunoscut [...].
Autor
Dr. Dean Burnett este profesor, neurocercetător la Cardiff University’s Institute of Psychological Medicine & Clinical Neurosciences.
Timpul liber şi-l consacră spectacolelor de stand-up comedy și are un foarte apreciat blog științific – Brain Flapping – pentru ziarul The Guardian.