Dominique Loreau ne propune, după succesul volumului Arta simplității, o nouă lecție de viață, un elogiu la adresa esenței simplității, adevărata artă de a trăi rafinat – Arta rafinamentului.
Luxul. Cum poate fi definit?
Bani, avere, abundență, belșug, bogăție, bunăstare, confort, somptuozitate, extravaganță, fast, grandoare, huzur, risipă, îndestulare, prisosință, opulență, rafinament, strălucire, pompă, splendoare, ostentație, prestigiu?
Sau mai degrabă…
Timp, răgaz, libertate, nonșalanță, hedonism, rafinament, pasiune, frivolitate, simplitate, gingășie?
Luxul este câte puțin din fiecare și, asemenea simplității, ține doar de simțul valorilor, de bun-gust, de atitudine, de o stare de spirit modelabilă, de o anumită manieră de a consuma și de a concepe viața.
„Luxul nu trebuie să fie opusul sărăciei, ci al vulgarității.“ COCO CHANEL
„Luxul e o chestiune de bani. Eleganța e o chestiune de educație.“ SACHA GUITRY
„Și Socrate, văzând obiectele de lux expuse spre vânzare, a exclamat: «Câte lucruri de care eu n-am trebuință!»“ ARTHUR SCHOPENHAUER, Aforisme despre înțelepciune în viață
Lux, frugalitate sau rafinament? Adevăratul lux se ascunde în inima echilibrului fragil dintre o viață simplă și frugală și o viață la fel de veselă și de ușoară ca bulele de șampanie.
„Pentru mine, cel mai mare lux este că nu trebuie să mă justific în fața nimănui.“ KARL LAGERFELD, Lumea văzută de Karl
Autor
Stabilită în Japonia de peste douăzeci de ani, Dominique Loreau este pătrunsă de maniera de viață a țării sale de adopție, ce se bazează pe principiul Moins pour plus aplicat în toate domeniile, de la materie până la spirit. Purifică-ți sufletul, golește-ți șifonierul, renunță la cumpărăturile compulsive, mănâncă frugal, îngrijește-ți corpul și numai atunci îți vei bucura și spiritul. De la arta de a vă simți bine chez vous la arta de a fi fericiți en vous, Dominique Loreau transpune principiile Orientului pentru Occident, plecând de la dictonul japonez care spune că: „Perfecțiunea nu constă în a face lucruri neobișnuite, ci în a face lucruri obișnuite într-un mod neobișnuit.“